Деветнайсет от откритите вчера край Локорско мигранти остават в лечебни заведения

Публикувано преди 1 година  |  България

Мога да кажа, че на абсолютно всички 34 човека беше предоставена медицинска услуга и 27 от тях във вчерашния ден бяха настанени в пет софийски болници, които събраха допълнителни екипи, за да може реакцията да бъде максимално бърза. Другите бяха прегледани и обслужени.

Това каза служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев в сградата на Националната следствена служба на пресконференция по повод вчерашния инцидент с мигранти край с. Локорско, съобщава БТА.

По думите му няма починал човек от настанените в лечебните заведения.

Към момента в болници остават 19 души, посочи министърът и допълни, че днес осем са били освободени.

В реанимацията на Военномедицинска академия са трима, като двама от тях вече са екстубирани и контактни. Меджидиев каза, че очакваме и третият пациент да бъде екстубиран. В „Пирогов” са настанени седем пациенти, от които двама в сравнително по-тежко състояние, в реанимация. В болница „Св. Анна“ е останал един човек, който е контактен. В „Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда“ има настанени четирима човека, които са в стабилно състояние. Други четири са настанени в МВР болница, които са в сравнително леко състояние, с хипотермия, охлузвания и дехидратация. В УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ вчера са постъпили четири човека, които са били прегледани и са били освободени.

Меджидиев обясни, че 14 непълнолетни са преведени към Държавната агенция за бежанците, където им е подсигурен психолог, храна, дрехи.

По думите му системата за пореден път е доказала, че при тежки ситуации реагира по адекватен начин.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 18 февруари 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО