Асен Василев обясни инфлацията на „училите един семестър“

Публикувано преди 4 месеца  |  България

Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Асен Василев заяви, че мерките, които са предприели от правителството, в което беше финансов министър, „не са вдигнали инфлацията, а това го твърдят хора, които „са учили един семестър икономика“. Така той отговори на обвиненията, че вдигането на доходите по време на тяхното управление е напомпало инфлацията, в студиото на БНТ.

На въпрос дали е вдигнал заплатите на учителите, на които напомни, че преди години са били бедни и че са ходили със скъсани чорапогащници той каза:

„Това не го напомних на учителите, това го напомних на политиците, които с удължителния закон за бюджета отказаха да гласуват нашето предложение заплатите да останат 125% от средната заплата и замразиха доходите на учителите. Искам да се извиня на учителите, ако са се почувствали засегнати, но истината е, че прекалено дълго време българското образование и българските учители бяха последен приоритет на тази държава, когато бяха оставени на минимални заплати“, каза той.

„Истината е, че ако не се погрижим за учителите, няма да има работна ръка в бъдеще и това наистина ще доведе до фалит на държавата“, каза още той, коментирайки неувеличаването на учителските заплати, което според него е станало по вина на ГЕРБ.

Служебният кабинет трябва да поиска конвергентния доклад за присъединяване към еврото, категоричен е Василев. Според него докладът ще излезе в края на юни и докато го пишат, ще има време да се приемат трите закона, които не са приети. Що се отнася до другите критерии -“ ние не изпълняваме само инфлационния критерий“. Според Василев инфлацията започва да намалява.

„Какво могат да напишат – не изпълнявате три закона и инфлационния критерий. Нека да не се отказваме от тази цел и да си я изпълним – това е съвсем нормално да се случи“, каза той.

Той припомни, че за приемането на Хърватия в Еврозоната е станало с компромиси, включително за инфлационния критерий.

Асен Василев определи като „най-цинично“ твърдението, че по време на управлението на кабинета „Петков“ са отворени отново мигрантските канали, като каза, че преди тяхното правителство да дойде на власт „Капитан Андреево е била частна граница“ и сега служебното правителство пак е върнало старото положение.

Той коментира и доставките на оръжия за Украйна и заяви, че продажбата на оръжия на други страни, които са били изпращани в Украйна е били много по-полезно, отколкото България да подари някакво символично количество оръжия. Той обърна внимание, че страната ни не би могла да подари оръжие за милиарди, но би могла да го произведе.

Във връзка с исканията на „Демократична България“ за импийчмънт на президента Румен Радев във връзка с коментарите му за войната в Украйна, като заяви, че не би коментирал тази тема, преди да бъде конституиран следващия парламент.

Източник: fakti.bgСтатията е публикувана на 18 февруари 2023

НОВИНИ ИЗВЪН ЕЛХОВО
Адв. Ивайло Дерменджиев е притеснен от паралелната държава
Паралелната държава ме изумява и притеснява. За да има сигурност, да идват инвеститори и да вървим напред, ... прочетете още »
"Шалом" няма претенции към България за периода 1940 - 1944 година
Организацията на евреите в България “Шалом” и нейното ръководство няма, не е имала и няма да има ... прочетете още »
Тихомир Стойчев: Кой ще защити останалия жив от Братя Галеви?
Кризата у нас – политическа и икономическа, започна да рефлектира и в отношенията в криминалните среди. Това ... прочетете още »
Разследване! Използват ли украинските партизани непозволени оръжия
Белгия ще поиска от Украйна разяснения относно твърденията, че оръжия, произведени в Белгия, са били използвани от ... прочетете още »
Румен Радев отива в парламента утре за гласуването на кабинета "Денков-Габриел"
Държавният глава Румен Радев ще присъства на извънредното заседание на Народното събрание, в дневния ред на което ... прочетете още »
Минчо Спасов: МВР няма капацитет да прави активно издирване на лица
Има една хипотеза, която се учудвам, че не чух от разследващите. Тя се практикува често в такива ... прочетете още »
Явор Гечев:  Пожелавам успех на моя наследник. Да внимава с хората, които му дават съвети
Познавам добре предложения за министър на земеделието Кирил Вътев. Той е чудесен бизнесмен. Пожелавам му успех и ... прочетете още »
Хакери удариха Кремъл! Пуснаха фалшиво обръщение на Путин за обща мобилизация и спешна евакуация
"Извънредно обръщение на Путин" е било разпространено в поне три руски области - Ростовска, Воронежка и Белгородска, ... прочетете още »