Ковачевски: Финансиране от трети страни застрашава отношенията между Скопие и София

Публикувано преди 4 месеца  |  Света

В интервю за държавната агенция на Република Северна Македония МИА, дадено по време на Мюнхенската конференция по сигурността, премиерът на страната Димитър Ковачевски подчертава, че отношенията между България и Република Северна Македония са застрашени от хора, групи и политически партии и в двете държави, които са финансирани от трети страни, които също така не искат да видят региона интегриран в ЕС „и това вече е ясно на всеки“, предаде БТА.

„Република Северна Македония и България трябва да разчитат на комуникация на институционално ниво и запазване на достойнството на институциите и гражданите. Ако работим в тази насока, по теми и проекти, които обединяват гражданите, тогава вярвам, че отношенията между двете страни ще бъдат на ниво, достойно за две съседни страни, членки на НАТО и бъдещи партньори в ЕС”, смята Ковачевски.

По думите му вече не става въпрос дали, а кога Западните Балкани ще станат част от ЕС.

„Албания, Северна Македония, Словения, Хърватия, както и Черна гора, вече са страни.членки на НАТО. Черна гора, Албания, Северна Македония, Сърбия започнаха преговори с ЕС. Става въпрос за една различна среда от тази през 90-те години. Регионът се възприема като стабилен, а Северна Македония, като държава, която е фактор за стабилност в региона. Защо? Още веднъж ще подчертая, ние сме страна-членка на НАТО, страна, която започна преговори с ЕС и страна, която председателства ОССЕ, но и страна, която вече е участник в Берлинския процес и Отворени Балкани. На практика това са организации и процеси, които укрепват и развиват регионалното сътрудничество- свободното движение на хора, капитали, стоки и услуги”, подчерта Ковачевски.

По думите му по време на дискусията Северна Македония на практика е била пример за страна, „която чрез добросъседски отношения и чрез дипломатически усилия” е успяла да реши големите проблеми, които е имала и сега „напредва в европейската интеграция”.

Източник: fakti.bgСтатията е публикувана на 20 февруари 2023

НОВИНИ ИЗВЪН ЕЛХОВО
Владислав Панев: Утре ще имаме редовен кабинет
Тонът на президентът беше съвсем различен от миналата седмица. Ясно е, че мандатът ще бъде гласуван в ... прочетете още »
В еврозоната! Унгария е готова да приеме еврото, но през 2030 година
Унгарската национална банка има ясна и твърда позиция: ние сме длъжни да приемем еврото, което ще бъде ... прочетете още »
НАТО предупреди: Внимавайте с Китай
При извършването на енергийния преход има опасност от развитието на нови зависимости, предупреди днес генералният секретар на ... прочетете още »
Дамаск се похвали с много добра реколта, намалява наполовина вноса на пшеница
Сирия ще внесе наполовина по-малко пшеница през 2023 г. в сравнение с предходната година заради очакваната по-добра ... прочетете още »
Олимпийска шампионка обра точките на плажа
Каролина Севастянова има много фенове заради успешната си спортна кариера, но и поради уникалната си физическа красота ... прочетете още »
"Възраждане" с първи коментар за поисканите от Иван Гешев имунитети
Народните представители на "Възраждане" - Ангел Георгиев и Веселин Вешев ще имат възможност да спечелят образуваното дело, ... прочетете още »
Той ли е новият шеф на НАТО?
Британският премиер похвали днес министъра на отбраната Бен Уолъс, като го нарече "фантастичен" и заяви, че застава ... прочетете още »
Европейската комисия призова: Незабавно ограничете съдържанието, създадено от изкуствен интелект
Европейската комисия призова днес големите интернет платформи незабавно да започнат да обозначават съдържанието, създадено от изкуствен интелект, ... прочетете още »