Битката за 12 мандата в Пловдив: През октомври ГЕРБ и ПП бяха начело, „Възраждане“- трети

Публикувано преди 1 година  |  България

В Пловдив, на предишните предсрочни парламентарни избори разликата между водещата коалиция ГЕРБ-СДС и „Продължаваме Промяната“ беше незначителна – едва 342 гласа. Пределно ясно е, че случилото се за предстоящия вот обединение ПП-ДБ, може да обърне тази подредба. Затова и битката на терена за първото място в града на тепетата ще е ожесточена, прогнозира БНР.

Доказателство за това е, че скоро лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов прибегна до безпрецедентна акция в стил „аварийно спасяване“ и поиска оставката на кмета Здравко Димитров. И макар на пръв поглед целта да е ясна – местните избори наесен, множеството натрупали се проблеми в града безспорно ще рефлектират в оценката на избирателите и за парламентарния вот. Достатъчно е да споменем казуса с Международния панаир, който от Общинския съвет се пренесе в 48-то НС.

Оттегляйки се от партията, но не и от кметския пост Здравко Димитров припомни, че още от самото начало парите за стадионите не са били достатъчни и че всъщност по този и по много други въпроси не е срещал подкрепа от общинските съветници от ГЕРБ, които действали, по думите му, под давлението на градския лидер и бивш кмет на Пловдив Иван Тотев. Дали и как този конфликт ще рефлектира върху нагласите на избирателите още на вота на 2 април, предстои да разберем.

Съревнованието за победа на пловдивска територия с коалицията ПП-ДБ определено ще изиграе основна роля и в подредбата на кандидат депутатската листа на ГЕРБ-СДС, традиционно оглавявана от самия Борисов, който този път даже направи заявка, че ще бъде видян в следващия парламент.

Още се реди и листата на скоро обединените „Продължаваме Промяната“ и „Демократична България“. На предишните избори, когато листите бяха две, водачи в Пловдив бяха Никола Минчев и Христо Иванов, а излъчените от града депутати в 48-мия парламент съответно – трима и един.

„Целта е, разбира се, заедно да получим повече мандати от механичния сбор 4“, посочи Никола Минчев.

В полето на БСП: Това, което предизборно се случи на последния конгрес на партията, всъщност в Пловдив стана преди доста време, когато Корнелия Нинова се зае с отстраняването на Георги Гергов от лидерската позиция на местно ниво. Разнобоят в редиците на социалистите в крайна сметка сведе подкрепата на пловдивчани за партията до около 9 хиляди и 500 гласа на изборите през октомври.

По всичко личи, че тази тенденция ще продължи, особено след като миналата седмица гръмко напуснаха общинските съветници от „Автентична лява БСП“ и още 109 редови членове, подчертавайки, че последният конгрес е унищожил партийната демокрация, а според председателя на групата в местния парламент Николай Радев, Корнелия Нинова и обкръжението ѝ са трансформирали партията.

И от този продължаващ разнобой, който ще се ожесточава още повече с наближаването на местните избори, поглед към „Възраждане“ и заявеното от там за вота на 2 април. Партията, която със сигурност е отнела и част от левия електорат, постигна трето място в Пловдив на предходните избори. Водач на кандидат депутатската листа пак ще е Ангел Георгиев.

Не може да се прогнозира каква електорална подкрепа ще успее да мобилизира ДПС, което по принцип постига по-добри резултати в областта. На изборите през октомври гласувалите за движението бяха двойно повече, отколкото на предходните, а листата сега отново се очаква да оглави Танер Али.

Дали този път ще успее да премине 4%-ната бариера в Пловдив е трудно предвидимо и за „Български възход“, чийто лидер Стефан Янев беше водач на листата в града, но избра да влезе в 48-мото НС от Софийския 24 многомандатен избирателен район и така пловдивският представител на партията беше Лилия Недева.

Стартът на предизборната кампания предстои за пети път в рамките на две години. Борбата на политическите играчи в Пловдив е за 12 мандата в парламента, вместо досегашните 11.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 20 февруари 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО