Николай Василев: Редовно прозападно и реформаторско правителство може да ни вкара в еврозоната

Публикувано преди 1 година  |  България

„Ако имаме редовно правителство през април, което да е прозападно и най-вече реформаторско, то би могло да вкара България в еврозоната. Първо трябва да внесе друг вид бюджет. Ако питате мен, той трябва да бъде с бюджетен излишък или поне да няма дефицит. Ако България вкара Бюджет без дефицит и приеме всички необходими закони през април – май, и най-вече, ако покаже огромна политическа воля, както показа Хърватия, Западна Европа може да каже, че страната ни е готова да влиза (в еврозоната) и да направи известен компромис с инфлацията, ако изобщо се налага. Ако обаче няма политическа воля, ще стане същото като от 2005 г. досега. От 2005-а има само няколко проблясъка за влизане в еврозоната“.

Това каза пред БНР Николай Василев, бивш вицепремиер и бивш министър на икономиката. Според него не е работа на служебното правителство да внася Бюджет 2023 в новия парламент:

„Държавата може да си живее отлично и с бюджета от миналата година, ако няма редовен кабинет. Проблемът е в липсата на редовно правителство, а не че служебният кабинет ще внася каквото и да е“.

Според него инфлацията ще намалява и „много е възможно тя да остане математически проблем до средата на годината“:

„Ако само това е проблемът, тогава България би могла да влезе в еврозоната. Ако обаче проблемът е в огромни бюджетни дефицити, както през последните години, и липса на каквато и да е политическа воля, независимо какво говорят всякакви политици от различни партии, всичко, което говорим, няма никакво значение. В последните две години ни управляват четири служебни правителства и едно редовно, които с ръка на сърцето си не желаят България да влезе в еврозоната и не правят нищо за това“.

„Опазването на границата от мигрантски вълни е ключова тема. Опасявам се, че през този век ситуацията ще е грозна. Ние сме на първа линия и въобще не сме готови за това, което може да ни се случи. Трябва да минем на съвсем друга предавка – и манталитетно, и бюджетно, и военно, и всякак. През границата трябва и пиле да не може да прехвръкне. Ако трябва и половината армия и половината полиция да отиде там, но през този век ще има ситуации, когато ще си спомните за какво говоря. Всички знаем за какво става дума“.

Бившият вицепремиер и министър на икономиката заяви още, че не е планирал да се връща в политиката.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 20 февруари 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО