„Гранична полиция“: Мигрантите са с над 40% повече от началото на годината в сравнение с 2022 г.

Публикувано преди 1 година  |  Общество

Над 40% увеличение на мигрантския натиск от началото на годината в сравнение със същия период на миналата. Това стана ясно по време на годишния анализ на ГД „Гранична полиция“, съобщи БНТ.

За миналата година са предотвратени над 168 000 опита за незаконно влизане в страната. Възможно е част от лицата, самостоятелно завърнали се във вътрешността на съседни държави, след като са установили наличие на български патрули и постове по линията на държавната граница, да са направили повече от един опит за преминаване на територията на България, уточняват от „Гранична полиция“.

Българските гранични власти са задържали 2298 граждани на трети страни на вход на външни и вътрешни граници, което показва увеличение с 66% спрямо предходната година.

За незаконно влизане извън зоната на граничните пунктове са задържани 1915 лица, а на ГКПП – 383 лица.

Най-много от задържаните за нарушаване на държавната граница са гражданите на Сирия, Афганистан, Ирак, Мароко и др.

На граничните пунктове са установени 12 008 лица и 160 автомобила, обявени за издирване.

Образувани със 78% повече досъдебни производства за извършени престъпления по чл. 280 и чл. 281 от НК, сравнено с 2021 г. Към наказателна отговорност са привлечени в качеството на обвиняеми 341 лица. От задържаните за каналджийска дейност лица на българо-турската граница са 191, на българо-сръбската граница – 94, на българо-румънската граница – 40, на българо-гръцката граница – 11, на въздушна граница – 3 и 2 на границата с Р Северна Македония, посочват от МВР.

През 2022 г. в България са влезли 979 776 украински граждани, напуснали са 926 514 украински граждани.

В резултат на добре планирана и целенасочена работа на служители на „Гранична полиция“ е разкрита дейността на престъпна група, набирала, склонявала и сексуално експлоатирала лица от жени.

По време на анализа на дейността на ГД „Гранична полиция“ вътрешният министър Иван Демерджиев посочи, че предстои назначаване на още 1260 гранични полицаи, ще продължи и съдействието на Министерството на отбраната, както и поддържането на постоянна комуникация с турската страна.

Демерджиев потвърди уверението за съдействие от Европейската комисия за материално обезпечаване на 110 км от българо-турската граница – в областта на наземното и въздушно наблюдение, както и за получаването на нови автомобили.

„Ще бъдем безкомпромисни към участието на служители в незаконна дейност, но във всичко останало имате пълната ми подкрепа, целият наличен ресурс на държавата ще бъде впрегнат за нуждите на охраната на границата“, подчерта вицепремиерът и министър на вътрешните работи, цитиран от пресцентъра на МВР.

По думите на главния секретар на МВР е наложително подобряването на комуникацията с останалите служби на министерството и осъществяването на по-бърз обмен на оперативна информация между дежурните части. „ Ще подкрепим политическото ръководство за вашето по-добро материално обезпечаване, защото високо оценяваме усилията, които полагате ежедневно, ежечасно на границата“, заяви главен комисар Тодоров.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 7 март 2023

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА