Започнаха проверки срещу нелегални практики и сивия сектор в туристическите услуги на ГКПП „Лесово“

Публикувано преди 1 година  |  Общество

Съвместните проверки по гранични пунктове в страната, чиято цел е да се пресекат опитите за нерегламентирани действия в областта на туристическите услуги, ще продължат до края на годината. Вероятно на по-късен етап ще бъде се обсъдено дали инспекциите ще продължат и във вътрешността на страната, предвид началото на летния туристически сезон. Това обяви пред БТА Елеонора Младенова, началник отдел „Регулаторни механизми в туристическите дейности“ към Дирекция „Концесиониране наемна и регулаторна дейност в туризма“ при Министерството на туризма.

В проверките се включват представители на туристическото ведомство, Комисията за защита на потребителите (КЗП), Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ и Икономическа полиция. Тази сутрин инспекция на контролните органи започна и на Граничния контролно пропускателен пункт (ГКПП) „Лесово“. Туристически автобуси ще се проверяват през целия ден.

“Към момента Министерството на туризма, съвместно с другите контролни органи, извършва проверки по всички гранични пунктове, като тази дейност ще продължи до края на 2023 година. Извършили сме няколко такива инспекции. Има установени нередности, като са издадени и съответните актове за административни нарушения. Продължават проверките по отношение на лицата, занимаващите се с туроператорска и екскурзоводска дейност на колегите от Комисията за защита на потребителите. Ще бъдат обхванати всички контролно-пропускателни пунктове в страната“, каза Младенова.

По думите ѝ, най-честите нарушения, които се констатират са по отношение на превозвачите, което попада в компетенцията на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“. До момента е установено само едно лице, което извършва нерегламентирана екскурзоводска дейност.

„Проверките започнаха от началото на годината по инициатива на Министерството на туризма. Надяваме се „сивият“ сектор да бъде прекратен и всички лица, превозващи туристи да бъдат вписани в Националния туристически регистър и да извършват регламентирана дейност, по реда на Закона за туризма“, допълни още Елеонора Младенова. Припомняме, че проверките са резултат от постъпила в Министерството на туризма информация, свързана с опасенията на туристическия бизнес за разрастването на сивия сектор.

източник: bta.bg


Статията е публикувана на 11 март 2023

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА