Денят Пи или Ден на математиката в ПГ „Св. Климент Охридски“ – Елхово (+снимки и видео)

Публикувано преди 1 седмица  |  Образование

Елховските ученици за първи път се включат в честванията на Международния ден на математиката. Инициатори на тазгодишното отбелязване на празника са учителите математици от Профилирана гимназия „Св. Климент Охридски“.

14 март е важна дата за физиците, математиците и всички любители на точните науки. На този ден научната общност почита числото „Пи“, без което много велики открития биха били просто невъзможни.

По този повод, учениците от XIА клас подготвиха проект, посветен на математиката и числото „пи“, който поставиха в едно от фоайетата на училището. Във впечатляващите интересни материали са споменати факти за символа и азбуката на числото „пи“, както и за неговата стойност. Ръководител на проекта е гл. учител Катя Димитрова.
Впечатляващ клип създадоха десетокласниците от „А“ паралелка, посветен на 14 март. В мултимедийния продукт се предлага интересно „превъплъщение“ на числото пи до 122-рия знак след запетаята, изсвирено на пиано от музиканта Дейвид Макдоналд. Всяка цифра в произведението е заменена с нейната равностойност на нотите – една божествената мелодия, в която е кодирано едно от най-мистериозните и магически числа – Пи. Ръководител на проекта е Галина Кънева – ст.учител по математика.
Девети „А“ клас и техният преподавател ст. учител Стоянка Янева представиха пред педагогическата колегия ефектен интерактивен урок по математика на тема: „Метрични зависимости в правоъгълен триъгълник“.

Международният ден на математиката е проект, иницииран от Международния математически съюз с подкрепата на много международни и регионални организации в целия свят. Денят Пи е празник, на който се отбелязва математическата константа π (пи). Идеята е да се предизвиква креативността и да се улесняват връзките между математиката и различни области, концепции и идеи. Тази година мотото на празника е „Математика за всички“.Статията е публикувана на 14 март 2023НОВИНИ ИЗВЪН ЕЛХОВО
Спукан водопровод спря движението на влакове на пловдивскатa гара
Преустановено е движението на влакове в гара Пловдив поради спукан водопровод, съобщиха от пресцентъра на Национална компания ... прочетете още »
48 кандидат-депутати са с досиета към Държавна сигурност
48 са кандидатите за депутати, които са с досиета към Държавна сигурност (ДС), включени в партийните листи ... прочетете още »
Китай е най-сериозният противник на САЩ! Пентагонът се готви за война
Председателят на Обединения комитет на началник-щабовете на Съединените щати генерал Марк Мили предупреди, че "Китай е най-сериозният ... прочетете още »
Германия: Путин трябва да бъде арестуван
Германският външен министър Аналена Бербок заяви днес, че подкрепя решението на Международния наказателен съд да издаде заповед ... прочетете още »
За фронта! Финландия одобри 14-и пакет с отбранителна помощ за Украйна
Финландският министър на отбраната Анти Кайконен съобщи, че президентът на Финландия Саули Нинистьо току що е одобрил ... прочетете още »
Славена Вътова блести в шармантна рокля (СНИМКИ)
Една от най-големите красавици свързани със спорта Славена Вътова зарадва феновете си в социалните мрежи със снимки, ... прочетете още »
Със 120 000 лева измамиха земеделци в Пловдивско
Районната прокуратура в Пловдив привлече като обвиняема 54-годишна жена, измамила земеделски производители с общо 120 000 лева ... прочетете още »
Санкциите оставиха руските лекари без учебни трупове
В Русия поради санкциите лекарите нямат достатъчно учебни трупове, за да практикуват нови умения, става ясно от ... прочетете още »