Денят Пи или Ден на математиката в ПГ „Св. Климент Охридски“ – Елхово (+снимки и видео)

Публикувано преди 12 месеца  |  Образование

Елховските ученици за първи път се включат в честванията на Международния ден на математиката. Инициатори на тазгодишното отбелязване на празника са учителите математици от Профилирана гимназия „Св. Климент Охридски“.

14 март е важна дата за физиците, математиците и всички любители на точните науки. На този ден научната общност почита числото „Пи“, без което много велики открития биха били просто невъзможни.

По този повод, учениците от XIА клас подготвиха проект, посветен на математиката и числото „пи“, който поставиха в едно от фоайетата на училището. Във впечатляващите интересни материали са споменати факти за символа и азбуката на числото „пи“, както и за неговата стойност. Ръководител на проекта е гл. учител Катя Димитрова.
Впечатляващ клип създадоха десетокласниците от „А“ паралелка, посветен на 14 март. В мултимедийния продукт се предлага интересно „превъплъщение“ на числото пи до 122-рия знак след запетаята, изсвирено на пиано от музиканта Дейвид Макдоналд. Всяка цифра в произведението е заменена с нейната равностойност на нотите – една божествената мелодия, в която е кодирано едно от най-мистериозните и магически числа – Пи. Ръководител на проекта е Галина Кънева – ст.учител по математика.
Девети „А“ клас и техният преподавател ст. учител Стоянка Янева представиха пред педагогическата колегия ефектен интерактивен урок по математика на тема: „Метрични зависимости в правоъгълен триъгълник“.

Международният ден на математиката е проект, иницииран от Международния математически съюз с подкрепата на много международни и регионални организации в целия свят. Денят Пи е празник, на който се отбелязва математическата константа π (пи). Идеята е да се предизвиква креативността и да се улесняват връзките между математиката и различни области, концепции и идеи. Тази година мотото на празника е „Математика за всички“.


Статията е публикувана на 14 март 2023
Последвайте ни в Google News Showcase, за да сте в крак с темите на деня


НОВИНИ ИЗВЪН ЕЛХОВО
Случаите на сифилис в Гърция са се увеличили с над 113%, а ...
Грипът и острите респираторни заболявания продължават да се разпространяват. Епидемиологът проф. Тодор ...
ГЕРБ свиква днес Национално съвещание на партията, предаде dariknews.bg. На форума председателят ...
ПП-ДБ внасят днес в парламента правила за избор на членове на новата ...
Алекс Мучи е модел и инфлуенсър. Красавицата се занимава активно и със ...
Смятаната за една от най-сексапилните фенки на Интер - Инес Трокия, не ...
Срещу Русия може да започне въздушно-земна или въздушно-морска операция, която ще стартира ...
Филипините обвиниха днес китайската брегова охрана, че е извършила "опасни маневри", които ...