18 март – Световен ден на рециклирането в ДГ „Невен“ (+снимки)

Публикувано преди 7 месеца  |  Образование

18 март е Световен ден на рециклирането, който се отбелязва за шести път по инициатива на Global Recycling Foundation. С фокус върху нашите “Герои на рециклирането” – малки-големи герои – децата, защото именно от тях започва всичко!

Използвайки изцяло рециклирани материали, с малко старание и въображение, можем сами да си направим оригинални  играчки, апликации и украси. Освен това, по този начин спестяваме на околната среда природните ресурси, които се използват за производството на нова украса.

В ДГ „Невен“, седмицата беше посветена на каузата за чиста природа, а деца, учители и родители се включиха с поредица от разнообразни дейности и мероприятия, посветени на разделното събиране и рециклиране на отпадъци.

Под мотото „За едни боклук, за други съкровище“ бъдещите първокласници от група „Усмивка“ със ст. учители – Ваня Узунова и Диана Мартинова, дадоха нов живот на пластмасови бутилки, като ги превърнаха в красиви пеперуди и украсиха с тях занималнята на групата.

Ст. учител Даниела Стойкова и учител Силвия Тодорова, провокираха творческото мисленe на децата от група „Доброта“, които с помощта на своите родители изработиха играчки от разнообразни отпадъчни материали.

Цяла седмица събираха разделно отпадъците си и ги изхвърляха в предназначените за тях контейнери.

Семействата на децата от група „Бърборани-сладурани“ със ст. учители Красимира Михалева и Снежана Желева, също имаха възможност да се включат в каузата. Съвместно с децата, вдъхнаха нов живот на отпадъците и старите вещи и изработиха разнообразни изделия, които бяха представени в изложба.

Чрез презентация, децата от група „Слънце“ със ст. учител Марийка Узунова и учител Диляна Митева, си припомниха правилата за разделно събиране на отпадъци. Изработиха кошнички от пластмасови бутилки. За пореден път с любезното съдействие на своите родители, те сътвориха изделия от картон, хартия и пластмаса.

Децата от група „Детско царство“ с учители Петя Дикова и Женя Христова, представиха дидактична игра „Разделно събиране на отпадъци“, в която се включиха с голям интерес и желание. Техните родители също взеха участие, като изработиха изделия от отпадъчни материали.

На гости при най-малките малчугани от група „Приятели“ със ст. учител Ваня Иванова и учител Тонка Хаджиева, бяха г-жа Надежда Васелинова и г-н Стефан Трънчев – родители  на Стоян Трънчев, които също дадоха своя принoс за „Световния ден на рециклирането“. Заедно с децата участваха в играта „Какво е доброто?“. С помощта на пластмасови капачки рисуваха своите „добрини“ – сърца и цветя.

Децата от група „Звънче“ – с. Гранитово с учители Мария Георгиева и Даяна Стойчева също се включиха, като изработиха автомобили от картон и пластмасови капачки. Също така, хранилка за птици от кутия от натурален сок и моливник от пластмасово шише.

Неуморни като пчелички, децата от в група „Здравец“ – с. Лесово със ст. учител Пенка Янузова и учител Венелина Драгоева, събираха пластмасови капачки от бутилки и сътвориха пролетна картина, която нарекоха – „Изкуството да рециклираш“. Тя бе окачена в занималнята и внесе много радост  и пролетно настроение.

Споделената отговорност за опазване на природата е важна, но още по-важна е личната отговорност на всеки от нас. Нека бъдем пример за нашите деца! Нека се грижим за нашето бъдеще! С приноса си да запазим нашата Планета за безброй поколения след нас!Статията е публикувана на 17 март 2023

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА


НОВИНИ ИЗВЪН ЕЛХОВО
Търговски кораб блъсна лодката на филипински рибари, загинаха трима
Трима филипински рибари са загинали, след като лодката им е била блъсната от "неидентифициран" - по думите ...
Вашингтон наложи санкции на заподозрени в трафик на фентанил
Американското министерство на финансите наложи санкции на общо 28 лица и организации, участващи в глобалната търговия с ...
Сърбия започна да изтегля войските си от границата с Косово
Съединените щати потвърдиха снощи, че Сърбия е започнала да изтегля войските си от границата с Косово, предаде ...
Нигерия ще изстрелва изкуствен спътник
Д-р Халилу Шаба, генерален директор на Националната агенция за космически изследвания и развитие на Нигерия (NASRDA), заяви, ...
Русия няма да пуска в страната молдовци, подстрекавали антируски настроения
Руското министерство на външните работи днес съобщи, че е привикало посланика на Молдова, предаде Ройтерс, цитирана от ...
60 дни затвор за швейцарец, нарекъл журналистка "дебела лесбийка"
Групи за правата на ЛГБТ общността приветстваха 60-дневната присъда, която швейцарски съд произнесе за крайнодесния писател и ...
Киев ще укрепва Харковска област срещу руските атаки
Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова за укрепване на Харковска област срещу руските атаки, след като посети ...
Пхенян критикува стратегията на САЩ за оръжията за масово унищожение
Северна Корея разкритикува новата стратегия за противодействие на оръжията за масово унищожение на САЩ, които описват изолираната ...