18 март – Световен ден на рециклирането в ДГ „Невен“ (+снимки)

Публикувано преди 6 дни  |  Образование

18 март е Световен ден на рециклирането, който се отбелязва за шести път по инициатива на Global Recycling Foundation. С фокус върху нашите “Герои на рециклирането” – малки-големи герои – децата, защото именно от тях започва всичко!

Използвайки изцяло рециклирани материали, с малко старание и въображение, можем сами да си направим оригинални  играчки, апликации и украси. Освен това, по този начин спестяваме на околната среда природните ресурси, които се използват за производството на нова украса.

В ДГ „Невен“, седмицата беше посветена на каузата за чиста природа, а деца, учители и родители се включиха с поредица от разнообразни дейности и мероприятия, посветени на разделното събиране и рециклиране на отпадъци.

Под мотото „За едни боклук, за други съкровище“ бъдещите първокласници от група „Усмивка“ със ст. учители – Ваня Узунова и Диана Мартинова, дадоха нов живот на пластмасови бутилки, като ги превърнаха в красиви пеперуди и украсиха с тях занималнята на групата.

Ст. учител Даниела Стойкова и учител Силвия Тодорова, провокираха творческото мисленe на децата от група „Доброта“, които с помощта на своите родители изработиха играчки от разнообразни отпадъчни материали.

Цяла седмица събираха разделно отпадъците си и ги изхвърляха в предназначените за тях контейнери.

Семействата на децата от група „Бърборани-сладурани“ със ст. учители Красимира Михалева и Снежана Желева, също имаха възможност да се включат в каузата. Съвместно с децата, вдъхнаха нов живот на отпадъците и старите вещи и изработиха разнообразни изделия, които бяха представени в изложба.

Чрез презентация, децата от група „Слънце“ със ст. учител Марийка Узунова и учител Диляна Митева, си припомниха правилата за разделно събиране на отпадъци. Изработиха кошнички от пластмасови бутилки. За пореден път с любезното съдействие на своите родители, те сътвориха изделия от картон, хартия и пластмаса.

Децата от група „Детско царство“ с учители Петя Дикова и Женя Христова, представиха дидактична игра „Разделно събиране на отпадъци“, в която се включиха с голям интерес и желание. Техните родители също взеха участие, като изработиха изделия от отпадъчни материали.

На гости при най-малките малчугани от група „Приятели“ със ст. учител Ваня Иванова и учител Тонка Хаджиева, бяха г-жа Надежда Васелинова и г-н Стефан Трънчев – родители  на Стоян Трънчев, които също дадоха своя принoс за „Световния ден на рециклирането“. Заедно с децата участваха в играта „Какво е доброто?“. С помощта на пластмасови капачки рисуваха своите „добрини“ – сърца и цветя.

Децата от група „Звънче“ – с. Гранитово с учители Мария Георгиева и Даяна Стойчева също се включиха, като изработиха автомобили от картон и пластмасови капачки. Също така, хранилка за птици от кутия от натурален сок и моливник от пластмасово шише.

Неуморни като пчелички, децата от в група „Здравец“ – с. Лесово със ст. учител Пенка Янузова и учител Венелина Драгоева, събираха пластмасови капачки от бутилки и сътвориха пролетна картина, която нарекоха – „Изкуството да рециклираш“. Тя бе окачена в занималнята и внесе много радост  и пролетно настроение.

Споделената отговорност за опазване на природата е важна, но още по-важна е личната отговорност на всеки от нас. Нека бъдем пример за нашите деца! Нека се грижим за нашето бъдеще! С приноса си да запазим нашата Планета за безброй поколения след нас!Статията е публикувана на 17 март 2023НОВИНИ ИЗВЪН ЕЛХОВО
Със 120 000 лева измамиха земеделци в Пловдивско
Районната прокуратура в Пловдив привлече като обвиняема 54-годишна жена, измамила земеделски производители с общо 120 000 лева ... прочетете още »
Санкциите оставиха руските лекари без учебни трупове
В Русия поради санкциите лекарите нямат достатъчно учебни трупове, за да практикуват нови умения, става ясно от ... прочетете още »
Висша дипломация! Саудитска Арабия размразява отношенията си и със Сирия
Саудитска Арабия и Сирия са се споразумели да отворят отново посолствата си и да възстановят дипломатическите си ... прочетете още »
Музата на Влахович се показа по бански (СНИМКИ)
Каролина Страмаре провокира емоции в мрежата. Тя е сред дамите носителки на титлата "Мис Италия". Страмаре е ... прочетете още »
Проф. Касчиев: Няма как да минем без руски части за АЕЦ "Козлодуй"
Няма как да минем без това, поне засега, каза в предаването "Лице в лице" по БТВ ядреният ... прочетете още »
Ето колко са милионерите у нас
Домакинствата у нас държат над 3 млрд. лева на депозити в банката със суми от над 1 ... прочетете още »
Си показва надмощие над Путин - свиква среща на страните от Централна Азия
Президентът на Китай Си Дзинпин свика среща на бившите съветски държави от Централна Азия в дръзка игра ... прочетете още »
Скабеева полудя заради пътуването на Зеленски до Бахмут
Олга Скабеева истеряса заради пътуването на Зеленски до Бахмут: руските войски не контролират ли “пътя на смъртта”? ... прочетете още »