18 март – Световен ден на рециклирането в ДГ „Невен“ (+снимки)

Публикувано преди 3 месеца  |  Образование

18 март е Световен ден на рециклирането, който се отбелязва за шести път по инициатива на Global Recycling Foundation. С фокус върху нашите “Герои на рециклирането” – малки-големи герои – децата, защото именно от тях започва всичко!

Използвайки изцяло рециклирани материали, с малко старание и въображение, можем сами да си направим оригинални  играчки, апликации и украси. Освен това, по този начин спестяваме на околната среда природните ресурси, които се използват за производството на нова украса.

В ДГ „Невен“, седмицата беше посветена на каузата за чиста природа, а деца, учители и родители се включиха с поредица от разнообразни дейности и мероприятия, посветени на разделното събиране и рециклиране на отпадъци.

Под мотото „За едни боклук, за други съкровище“ бъдещите първокласници от група „Усмивка“ със ст. учители – Ваня Узунова и Диана Мартинова, дадоха нов живот на пластмасови бутилки, като ги превърнаха в красиви пеперуди и украсиха с тях занималнята на групата.

Ст. учител Даниела Стойкова и учител Силвия Тодорова, провокираха творческото мисленe на децата от група „Доброта“, които с помощта на своите родители изработиха играчки от разнообразни отпадъчни материали.

Цяла седмица събираха разделно отпадъците си и ги изхвърляха в предназначените за тях контейнери.

Семействата на децата от група „Бърборани-сладурани“ със ст. учители Красимира Михалева и Снежана Желева, също имаха възможност да се включат в каузата. Съвместно с децата, вдъхнаха нов живот на отпадъците и старите вещи и изработиха разнообразни изделия, които бяха представени в изложба.

Чрез презентация, децата от група „Слънце“ със ст. учител Марийка Узунова и учител Диляна Митева, си припомниха правилата за разделно събиране на отпадъци. Изработиха кошнички от пластмасови бутилки. За пореден път с любезното съдействие на своите родители, те сътвориха изделия от картон, хартия и пластмаса.

Децата от група „Детско царство“ с учители Петя Дикова и Женя Христова, представиха дидактична игра „Разделно събиране на отпадъци“, в която се включиха с голям интерес и желание. Техните родители също взеха участие, като изработиха изделия от отпадъчни материали.

На гости при най-малките малчугани от група „Приятели“ със ст. учител Ваня Иванова и учител Тонка Хаджиева, бяха г-жа Надежда Васелинова и г-н Стефан Трънчев – родители  на Стоян Трънчев, които също дадоха своя принoс за „Световния ден на рециклирането“. Заедно с децата участваха в играта „Какво е доброто?“. С помощта на пластмасови капачки рисуваха своите „добрини“ – сърца и цветя.

Децата от група „Звънче“ – с. Гранитово с учители Мария Георгиева и Даяна Стойчева също се включиха, като изработиха автомобили от картон и пластмасови капачки. Също така, хранилка за птици от кутия от натурален сок и моливник от пластмасово шише.

Неуморни като пчелички, децата от в група „Здравец“ – с. Лесово със ст. учител Пенка Янузова и учител Венелина Драгоева, събираха пластмасови капачки от бутилки и сътвориха пролетна картина, която нарекоха – „Изкуството да рециклираш“. Тя бе окачена в занималнята и внесе много радост  и пролетно настроение.

Споделената отговорност за опазване на природата е важна, но още по-важна е личната отговорност на всеки от нас. Нека бъдем пример за нашите деца! Нека се грижим за нашето бъдеще! С приноса си да запазим нашата Планета за безброй поколения след нас!Статията е публикувана на 17 март 2023

НОВИНИ ИЗВЪН ЕЛХОВО
Кольо Колев за скандала в НС: Тотално безумие и инфантилизъм
”До голяма степен подозирам, че има връзка с 1 юни - Деня на детето. Много често ми ... прочетете още »
Крум Зарков: Бях убеден, че омертата ще се спука
„Удовлетворен съм от приетите текстове. Дълго време защитавам тезата, че държавата не може да си позволи да ... прочетете още »
Четирима души са ранени след сбиване в Швеция
Четирима души са ранени и откарани в болница в шведския град Ескилстуна след инцидент, определен като опит ... прочетете още »
В Мексиканския залив се образува тропическа депресия
В Мексиканския залив се образува тропическа депресия в официалния първи ден на атлантическия сезон на ураганите, започнал ... прочетете още »
ООН призовава за помощ: Над 100 000 бежанци от Судан се намират в Чад
Броят на суданците, избягали в съседен Чад през последния месец и половина заради конфликта в страната им, ... прочетете още »
ПСЖ: Треньорът се изказа погрешно за Меси!
Френският шампион Пари Сен Жермен се опитва да поправи щетите, които причини старши треньорът Кристоф Галтие. Вчера ... прочетете още »
Депутат за Ивайла Бакалова: Имало нещо и под дъното. Налага се стандартът "Една комшийка каза"
Депутатът от Раковски Младен Шишков коментира във фейсбук изявата на Ивайла Бакалов в сутрешния блок на Нова ... прочетете още »
Йорданов: Радеви са в нарцистично умопомрачение
Съжалявам, че трябва да го кажа, не обичам да се изразявам така, но вече станаха 5 – ... прочетете още »