Заключителна изява и приключване на проект „Ученически практики 2“ на ПГ „Стефан Караджа“ в Етнографско-археологически музей – Елхово

Публикувано преди 6 дни  |  Образование

На 17 март 2023 г. в Етнографско-археологически музей-Елхово приключи Проект BG05M2ОP001-2.015-0001 „УЧЕНИЧЕСКИ ПРАКТИКИ – 2” по  Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове, с бенефициент – Министерството на образованието и науката (МОН)

На заключителната представителна изява учениците практиканти изнесоха своите първи екскурзоводки беседи пред публика и посетители и получиха своите сертификати за това.

От 5 декември 2022 г. до 17 март 2023 г.  4 ученички от 11-ти и 12-ти клас от специалност „Екскурзоводско обслужване“  на професионално направление „Пътувания, туризъм и свободно време“ от Професионална гимназия „Стефан Караджа“ – Елхово осъществиха своята практика по проекта и практически се подготвиха за професията  екскурзовод в трите сгради и трите експозиции на музея: „Етнография“ на ул. „Шипка“4, „Археология“ на ул. „Пирот“ 7 и „Велко Кънев“ – Централен площад в рамките на 240 работни часа, съобразени с работното време на музея – през седмицата и в почивни и празнични дни.

Учениците бяха обучавани от музейните специалисти и получиха много нови компетенции, необходими за тяхната успешна професионална реализация като екскурзоводи.  Наставник на учениците-практиканти бе Добринка Костова – главен уредник в музея, наблюдаващ учител – Галина Ангелова, а учениците, които работеха и се обучаваха са: Диана Димитрова Гинева – 11 А клас, Нела Кирилова Стефанова – 12 А клас , Даниела Николаева Михайлова – 12 А клас  и Иванка Димитрова Георгиева  12 А клас.

Целта на проекта е повишаване на ефективността от партньорствата между училищата, осъществяващи професионална подготовка и работодателите за подобряване на практическите умения на учениците в съответствие със специфичните нужди на пазара на труда; осигуряване на допълнителни възможности за достъп до практическо обучение за подобряване уменията на учениците за работа в реална работна среда; подобряване на взаимодействието на училището с научните и бизнес среди чрез привличане на техни представители и прилагане на съвременни практически методи на обучение за укрепване в системата на професионалното образование и обучение и връзката с пазара на труда.

Чрез мерките по тази операция се цели повишаване броя на учениците в професионалните училища и постигане на  адаптиране на професионалното образование и обучение /ПОО/ към нуждите на пазара на труда, ще бъдат постигнати необходимите резултати, така че сътрудничеството между системите на ПОО и бизнеса в България да стане по-ефективно: подобряване на връзките между ПОО и бизнеса, подобряване на практическите умения на учениците за работа в реална работна среда, подобряване на перспективите за успешна реализация на завършилите ПОО на пазара на труда.

 Статията е публикувана на 17 март 2023НОВИНИ ИЗВЪН ЕЛХОВО
Бус помете три коли и пешеходец в Ямболско
Бус помете три паркирани коли и бъсна пешеходец в Ямбол, предаде Radio 999 BG. Катастрофата е станала ... прочетете още »
Индия е недоволна: Русия не изпълнява оръжейните си поръчки
Поради войната в Украйна Русия не е в състояние да изпълни жизненоважни отбранителни поръчки, които е поела ... прочетете още »
Еди Хърн със сензационно предложение в бокса
Един от водещите промоутъри в бокса в момента – Еди Хърн, предлага четиримата най-известни атлети сега в ... прочетете още »
Наградиха наши военни, помагали след разрушителните трусове в Турция и Сирия
Военнослужещи от състава на 16-а авиобаза Враждебна и медици от Военномедицинска академия, които участваха в дейностите в ... прочетете още »
Как Русия похищава украински деца: пет престъпни сценария
От началото на войната в Украйна Русия е отвела хиляди деца от окупираните украински територии към Руската ... прочетете още »
"Уoлcтpийт" изĸyпyвa вoдaтa нa зacтpaшeни oт cyшa peгиoни в CAЩ
Cвъpзaни ĸoмпaнии c тpyднo пpocлeдимa coбcтвeнocт изĸyпyвaт гoлeми мacиви зeмeдeлcĸa зeмя в зaпaднитe aмepиĸaнcĸи щaти зapaди пpaвoтo ... прочетете още »
Колко самолета годишно ще произвежда Русия
Πpoизвoдcтвoтo нa caмoлeти в Pycия дo 2026 гoдинa щe дocтигнe пoвeчe oт 100 caмoлeтa гoдишнo, ĸaтo индycтpиятa ... прочетете още »
20 години затвор за млада жена от Скравена, блъскала бебето си в табла на метално легло
Подсъдимата М.Б. (на 21 години), предадена на съд с обвинителен акт на Окръжна прокуратура – София, е ... прочетете още »