Заключителна изява и приключване на проект „Ученически практики 2“ на ПГ „Стефан Караджа“ в Етнографско-археологически музей – Елхово

Публикувано преди 3 месеца  |  Образование

На 17 март 2023 г. в Етнографско-археологически музей-Елхово приключи Проект BG05M2ОP001-2.015-0001 „УЧЕНИЧЕСКИ ПРАКТИКИ – 2” по  Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове, с бенефициент – Министерството на образованието и науката (МОН)

На заключителната представителна изява учениците практиканти изнесоха своите първи екскурзоводки беседи пред публика и посетители и получиха своите сертификати за това.

От 5 декември 2022 г. до 17 март 2023 г.  4 ученички от 11-ти и 12-ти клас от специалност „Екскурзоводско обслужване“  на професионално направление „Пътувания, туризъм и свободно време“ от Професионална гимназия „Стефан Караджа“ – Елхово осъществиха своята практика по проекта и практически се подготвиха за професията  екскурзовод в трите сгради и трите експозиции на музея: „Етнография“ на ул. „Шипка“4, „Археология“ на ул. „Пирот“ 7 и „Велко Кънев“ – Централен площад в рамките на 240 работни часа, съобразени с работното време на музея – през седмицата и в почивни и празнични дни.

Учениците бяха обучавани от музейните специалисти и получиха много нови компетенции, необходими за тяхната успешна професионална реализация като екскурзоводи.  Наставник на учениците-практиканти бе Добринка Костова – главен уредник в музея, наблюдаващ учител – Галина Ангелова, а учениците, които работеха и се обучаваха са: Диана Димитрова Гинева – 11 А клас, Нела Кирилова Стефанова – 12 А клас , Даниела Николаева Михайлова – 12 А клас  и Иванка Димитрова Георгиева  12 А клас.

Целта на проекта е повишаване на ефективността от партньорствата между училищата, осъществяващи професионална подготовка и работодателите за подобряване на практическите умения на учениците в съответствие със специфичните нужди на пазара на труда; осигуряване на допълнителни възможности за достъп до практическо обучение за подобряване уменията на учениците за работа в реална работна среда; подобряване на взаимодействието на училището с научните и бизнес среди чрез привличане на техни представители и прилагане на съвременни практически методи на обучение за укрепване в системата на професионалното образование и обучение и връзката с пазара на труда.

Чрез мерките по тази операция се цели повишаване броя на учениците в професионалните училища и постигане на  адаптиране на професионалното образование и обучение /ПОО/ към нуждите на пазара на труда, ще бъдат постигнати необходимите резултати, така че сътрудничеството между системите на ПОО и бизнеса в България да стане по-ефективно: подобряване на връзките между ПОО и бизнеса, подобряване на практическите умения на учениците за работа в реална работна среда, подобряване на перспективите за успешна реализация на завършилите ПОО на пазара на труда.

 Статията е публикувана на 17 март 2023

НОВИНИ ИЗВЪН ЕЛХОВО
Ренета Инджова: Бандити обхванаха и съдебната система, и медиите
Бандитската структура, която сме изградили в политическия и обществения живот, се е превърнала в един мастодонт, който ... прочетете още »
Каримански: Шизофренно е. ГЕРБ свалиха Асен Василев, сега ще го правят финансов министър
Бюджетната комисия към парламента прие решение за удължаване на сега действащия закон за държавния бюджет. А Асен ... прочетете още »
Д-р Стойчо Кацаров: Съставянето на правителство не решава политическата криза
"Нито едните, нито другите искат правителство. Това не обещава дълголетие, може би ще издържи до местните избори ... прочетете още »
ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС обявяват състава на кабинета на общ брифинг
Очаква се днес от ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС да дадат общ брифинг, на който да бъде обявен съставът ... прочетете още »
Осем министри се явяват на парламентарен контрол
В петъчното пленарно заседание депутатите ще изслушат 8 служебни министри на парламентарен контрол. Повечето министри ще отговарят ... прочетете още »
Ден на почит към паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата на България
Представителни военни подразделения на Българската армия ще проведат военни ритуали в цялата страна, с които ще бъде ... прочетете още »
Димитър Марков: Виждаме припряно бързане за махането на Гешев
"Ситуацията ескалира изключително много. Ставаме свидетели в момента на едно припряно бързане с цел - постигане на ... прочетете още »
Стойчо Стойчев: "Възраждане" няма капацитет, за да свали с протести бъдещото правителство
"Нагласата за общо управление съществува отдавна поне на лидерско равнище в ГЕРБ и ПП-ДБ. Причините за всички ... прочетете още »