Заключителна изява и приключване на проект „Ученически практики 2“ на ПГ „Стефан Караджа“ в Етнографско-археологически музей – Елхово

Публикувано преди 7 месеца  |  Образование

На 17 март 2023 г. в Етнографско-археологически музей-Елхово приключи Проект BG05M2ОP001-2.015-0001 „УЧЕНИЧЕСКИ ПРАКТИКИ – 2” по  Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове, с бенефициент – Министерството на образованието и науката (МОН)

На заключителната представителна изява учениците практиканти изнесоха своите първи екскурзоводки беседи пред публика и посетители и получиха своите сертификати за това.

От 5 декември 2022 г. до 17 март 2023 г.  4 ученички от 11-ти и 12-ти клас от специалност „Екскурзоводско обслужване“  на професионално направление „Пътувания, туризъм и свободно време“ от Професионална гимназия „Стефан Караджа“ – Елхово осъществиха своята практика по проекта и практически се подготвиха за професията  екскурзовод в трите сгради и трите експозиции на музея: „Етнография“ на ул. „Шипка“4, „Археология“ на ул. „Пирот“ 7 и „Велко Кънев“ – Централен площад в рамките на 240 работни часа, съобразени с работното време на музея – през седмицата и в почивни и празнични дни.

Учениците бяха обучавани от музейните специалисти и получиха много нови компетенции, необходими за тяхната успешна професионална реализация като екскурзоводи.  Наставник на учениците-практиканти бе Добринка Костова – главен уредник в музея, наблюдаващ учител – Галина Ангелова, а учениците, които работеха и се обучаваха са: Диана Димитрова Гинева – 11 А клас, Нела Кирилова Стефанова – 12 А клас , Даниела Николаева Михайлова – 12 А клас  и Иванка Димитрова Георгиева  12 А клас.

Целта на проекта е повишаване на ефективността от партньорствата между училищата, осъществяващи професионална подготовка и работодателите за подобряване на практическите умения на учениците в съответствие със специфичните нужди на пазара на труда; осигуряване на допълнителни възможности за достъп до практическо обучение за подобряване уменията на учениците за работа в реална работна среда; подобряване на взаимодействието на училището с научните и бизнес среди чрез привличане на техни представители и прилагане на съвременни практически методи на обучение за укрепване в системата на професионалното образование и обучение и връзката с пазара на труда.

Чрез мерките по тази операция се цели повишаване броя на учениците в професионалните училища и постигане на  адаптиране на професионалното образование и обучение /ПОО/ към нуждите на пазара на труда, ще бъдат постигнати необходимите резултати, така че сътрудничеството между системите на ПОО и бизнеса в България да стане по-ефективно: подобряване на връзките между ПОО и бизнеса, подобряване на практическите умения на учениците за работа в реална работна среда, подобряване на перспективите за успешна реализация на завършилите ПОО на пазара на труда.

 Статията е публикувана на 17 март 2023

РЕКЛАМА


НОВИНИ ИЗВЪН ЕЛХОВО
САЩ поставиха ултиматум на Украйна. Какво значи това?
САЩ са предали на Украйна списък с приоритетни реформи, от чието изпълнение ще зависи продължаването на помощта ...
Серхио Рамос иска да вкара на Барселона и със Севиля
Серхио Рамос е постигнал много успехи в кариерата си, включително и да бъде един от най-резултатните централните ...
ЦСКА пречупи Локо Сф с два бързи гола
ЦСКА успя да запише победа с 2:0 при домакинството си на Локомотив София в последен мач от ...
Напрежение на Балканите! Александър Вучич обвинява Косово в екзекуция, но не иска война
Сърбия ще разследва събитията, довели до престрелка в манастир в Северно Косово, за която Прищина обвини Белград, ...
Антъни Блинкън предупреди: Китай иска да стане господстваща сила в света
Китай има амбицията да изпревари САЩ като водеща световна сила, заяви днес американският държавен секретар Антъни Блинкън, ...
УЕФА изхвърля Барселона от Шампионска лига?
Барселона е изправен пред възможността да бъде изхвърлен от Шампионската лига. Това ще стане факт, ако каталунският ...
ЕК се отчете: От началото на годината в ЕС са подадени 600 хиляди молби за убежище
От началото на годината в ЕС са подадени 600 хиляди молби за убежище, съобщи днес еврокомисарят по ...
Киев: Украйна няма да приеме членство втора класа в ЕС
Франция и Германия може би чертаят планове за ЕС на много скорости, но Украйна ясно дава да ...