Освободиха бившия пакистански премиер Имран Хан от домашния арест

Публикувано преди 1 година  |  Света

Бившият премиер на Пакистан Имран Хан се яви в съда в Исламабад в отговор на призовка. По време на съдебното заседание мярката му за задържане под домашен арест беше отменена, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Имран Хан беше извикан в съда в пакистанската столица, за да отговаря по обвинения в корупция. След няколко дни на полемика, при която привърженици на Хан блокираха района около дома му в град Лахор, за да попречат на полицията да го отведе оттам в съда в Исламабад, при което се стигна и до сблъсъци, накрая вчера бившият премиер сам пропътува 300-те километра, разделящи двата града. В Исламабад той не успя да слезе от колата си заради нови сблъсъци между намиращи се там негови привърженици и полицията, която използва сълзотворен газ срещу тях, когато те започнаха да я замерят с камъни. Съдът обаче призна присъствието на Хан и анулира заповедта за задържането му под домашен арест. После заседанието бе отложено. Следващото заседание по делото ще бъде на 30 март.

Хан обвинява властите, че искат да го вкарат зад решетките, за да му попречат да се кандидатира на изборите през октомври.

Имран Хан бе отстранен от власт през април миналата година след вот на недоверие в парламента. Сега той упражнява натиск върху крехката управляваща коалиция в Пакистан да организира предсрочен вот.

Вчера около 4000 полицаи и командоси бяха разположени около Исламабад заради появата там на Хан, а в Лахор полицията претърси дома на бившия премиер, след като блокира околните пътища и прекъсна телефонните услуги в района.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 19 март 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО