Казахстан избира депутати за долната камара на парламента

Публикувано преди 12 месеца  |  Света

Днес в Казахстан се провеждат предсрочни парламентарни избори за Меджлис (долната камара на парламента) и Маслихат (местни законодател орган). Те се разглеждат като заключителен етап от мащабната реформа на страната, базирана на модернизация и демократизация, съгласно новия път, насърчаван от президента Касим-Жомарт Токаев.

Изборите днес играят ключова роля в политическия живот на страната. Те могат да затвърдят лидерството на правителството и подкрепата на хората и да спомогнат за увеличаване стабилността на тази централноазиатска република, която привлича инвеститори както от държави в региона, така и от Европа и САЩ.

Изборите ще влязат в историята на страната с няколко кардинални промени. На първо място в резултат на конституционна промяна, приета след референдума през юни 2022 г., 70% от депутатите в Мажилиса ще бъдат избирани по партийни листи и 30% по мажоритарната система. Изборите за маслихати в областите и градовете с национално значение също ще се проведат по смесена избирателна система със съотношение 50/50. Втората съществена промяна е, че всяка партия при представянето на списъка с депутати, минимум 30% трябва да са жени, младежи или с ограничени възможности. Третата промяна е, че за пръв път на тези избори има и графа „против всички“. Така гражданите, които не са съгласни с водената политика, могат да изразят своя протест.

За пръв път на тези избори ще участват 7 партии. Това става възможно благодарение на друга промяна в Конституцията на страната, с която се намалява прагът за регистриране на партия от 20 000 души на 5000 души.

Над 12 милиона души ще имат право да избират сред 7 партии. Това са партия AMANAT, Народно-демократична патриотична партия, партия Respublica, Народна партия на Казахстан, Казахстанска партия на елените „Байтак“, Демократическата партия на Казахстан „Ак, жол“, Общонационална, социалдемократическа партия.

„Преходът към нов, пропорционално-мажоритарен модел при изборите на депутати в Меджлиса и Маслихата дава възможност лидерите на социалните слоеве да влязат както в местните представителни органи, така и в парламента на Казахстан. Бих искал да подчертая, че усилията на Централната избирателна комисия винаги са насочени към провеждането на честни, истински и свободни избори и републикански референдум в Република Казахстан при стриктно спазване на закона. Предстоящите парламентарни избори ще завършат цикъла от реформи за модернизация на цялата политическа система на страната“, каза Нурлан Абдиров, председател на ЦИК на съвместния брифинг на МВнР и ЦИК на Казахстан.

На изборите днес ще присъстват 800 международни наблюдатели и 250 журналисти.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 19 март 2023
Последвайте ни в Google News Showcase, за да сте в крак с темите на деня


НОВИНИ ИЗВЪН ЕЛХОВО
Случаите на сифилис в Гърция са се увеличили с над 113%, а ...
Грипът и острите респираторни заболявания продължават да се разпространяват. Епидемиологът проф. Тодор ...
ГЕРБ свиква днес Национално съвещание на партията, предаде dariknews.bg. На форума председателят ...
ПП-ДБ внасят днес в парламента правила за избор на членове на новата ...
Алекс Мучи е модел и инфлуенсър. Красавицата се занимава активно и със ...
Смятаната за една от най-сексапилните фенки на Интер - Инес Трокия, не ...
Срещу Русия може да започне въздушно-земна или въздушно-морска операция, която ще стартира ...
Филипините обвиниха днес китайската брегова охрана, че е извършила "опасни маневри", които ...