Казахстан избира депутати за долната камара на парламента

Публикувано преди 1 година  |  Света

Днес в Казахстан се провеждат предсрочни парламентарни избори за Меджлис (долната камара на парламента) и Маслихат (местни законодател орган). Те се разглеждат като заключителен етап от мащабната реформа на страната, базирана на модернизация и демократизация, съгласно новия път, насърчаван от президента Касим-Жомарт Токаев.

Изборите днес играят ключова роля в политическия живот на страната. Те могат да затвърдят лидерството на правителството и подкрепата на хората и да спомогнат за увеличаване стабилността на тази централноазиатска република, която привлича инвеститори както от държави в региона, така и от Европа и САЩ.

Изборите ще влязат в историята на страната с няколко кардинални промени. На първо място в резултат на конституционна промяна, приета след референдума през юни 2022 г., 70% от депутатите в Мажилиса ще бъдат избирани по партийни листи и 30% по мажоритарната система. Изборите за маслихати в областите и градовете с национално значение също ще се проведат по смесена избирателна система със съотношение 50/50. Втората съществена промяна е, че всяка партия при представянето на списъка с депутати, минимум 30% трябва да са жени, младежи или с ограничени възможности. Третата промяна е, че за пръв път на тези избори има и графа „против всички“. Така гражданите, които не са съгласни с водената политика, могат да изразят своя протест.

За пръв път на тези избори ще участват 7 партии. Това става възможно благодарение на друга промяна в Конституцията на страната, с която се намалява прагът за регистриране на партия от 20 000 души на 5000 души.

Над 12 милиона души ще имат право да избират сред 7 партии. Това са партия AMANAT, Народно-демократична патриотична партия, партия Respublica, Народна партия на Казахстан, Казахстанска партия на елените „Байтак“, Демократическата партия на Казахстан „Ак, жол“, Общонационална, социалдемократическа партия.

„Преходът към нов, пропорционално-мажоритарен модел при изборите на депутати в Меджлиса и Маслихата дава възможност лидерите на социалните слоеве да влязат както в местните представителни органи, така и в парламента на Казахстан. Бих искал да подчертая, че усилията на Централната избирателна комисия винаги са насочени към провеждането на честни, истински и свободни избори и републикански референдум в Република Казахстан при стриктно спазване на закона. Предстоящите парламентарни избори ще завършат цикъла от реформи за модернизация на цялата политическа система на страната“, каза Нурлан Абдиров, председател на ЦИК на съвместния брифинг на МВнР и ЦИК на Казахстан.

На изборите днес ще присъстват 800 международни наблюдатели и 250 журналисти.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 19 март 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА
От полза на държавата е да няма безвремие, но това не означава ...
78-годишен мъж е отправил закана за убийство към лекар в шуменската болница ...
В интервю, публикувано в днешния брой на московския в. "Известия", министърът на ...
Експерти от службата за проучвания към долната камара на германския парламент - ...
Кметът на Пловдив Костадин Димитров ще подпише днес договори с Министерството на ...
Рая Коцева продължава с великолепното си представяне през тази година. Талантливата българка ...
Кандида (Candida) е род дрожди, който може да причини инфекция при хората, ...
Родилка на 33 години е починала в кърджалийската болница тази сутрин, след ...
НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
На 28 март хилядолетната историята на България оживя в образ и действие ...
На 28 март Православната църква чества паметта на Св. Мъченик Боян – княз ...
Граничните власти задържаха дипломатическа кола с петима нелегални мигранти на ГКПП "Капитан ...
Митническите служители на Митнически пункт Лесово задържаха голямо количество от 23 200 ...
На 27.03.2024 год. в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ гр. Елхово ...
Седем кръга преди края на шампионата, юношите на ОФК Елхово (U15) продължават ...
През изминалия уикенд, на 23 и 24 март стотици зрители бяха свидетели ...