Казахстан избира депутати за долната камара на парламента

Публикувано преди 5 дни  |  Света

Днес в Казахстан се провеждат предсрочни парламентарни избори за Меджлис (долната камара на парламента) и Маслихат (местни законодател орган). Те се разглеждат като заключителен етап от мащабната реформа на страната, базирана на модернизация и демократизация, съгласно новия път, насърчаван от президента Касим-Жомарт Токаев.

Изборите днес играят ключова роля в политическия живот на страната. Те могат да затвърдят лидерството на правителството и подкрепата на хората и да спомогнат за увеличаване стабилността на тази централноазиатска република, която привлича инвеститори както от държави в региона, така и от Европа и САЩ.

Изборите ще влязат в историята на страната с няколко кардинални промени. На първо място в резултат на конституционна промяна, приета след референдума през юни 2022 г., 70% от депутатите в Мажилиса ще бъдат избирани по партийни листи и 30% по мажоритарната система. Изборите за маслихати в областите и градовете с национално значение също ще се проведат по смесена избирателна система със съотношение 50/50. Втората съществена промяна е, че всяка партия при представянето на списъка с депутати, минимум 30% трябва да са жени, младежи или с ограничени възможности. Третата промяна е, че за пръв път на тези избори има и графа „против всички“. Така гражданите, които не са съгласни с водената политика, могат да изразят своя протест.

За пръв път на тези избори ще участват 7 партии. Това става възможно благодарение на друга промяна в Конституцията на страната, с която се намалява прагът за регистриране на партия от 20 000 души на 5000 души.

Над 12 милиона души ще имат право да избират сред 7 партии. Това са партия AMANAT, Народно-демократична патриотична партия, партия Respublica, Народна партия на Казахстан, Казахстанска партия на елените „Байтак“, Демократическата партия на Казахстан „Ак, жол“, Общонационална, социалдемократическа партия.

„Преходът към нов, пропорционално-мажоритарен модел при изборите на депутати в Меджлиса и Маслихата дава възможност лидерите на социалните слоеве да влязат както в местните представителни органи, така и в парламента на Казахстан. Бих искал да подчертая, че усилията на Централната избирателна комисия винаги са насочени към провеждането на честни, истински и свободни избори и републикански референдум в Република Казахстан при стриктно спазване на закона. Предстоящите парламентарни избори ще завършат цикъла от реформи за модернизация на цялата политическа система на страната“, каза Нурлан Абдиров, председател на ЦИК на съвместния брифинг на МВнР и ЦИК на Казахстан.

На изборите днес ще присъстват 800 международни наблюдатели и 250 журналисти.

Източник: fakti.bgСтатията е публикувана на 19 март 2023НОВИНИ ИЗВЪН ЕЛХОВО
Спукан водопровод спря движението на влакове на пловдивскатa гара
Преустановено е движението на влакове в гара Пловдив поради спукан водопровод, съобщиха от пресцентъра на Национална компания ... прочетете още »
48 кандидат-депутати са с досиета към Държавна сигурност
48 са кандидатите за депутати, които са с досиета към Държавна сигурност (ДС), включени в партийните листи ... прочетете още »
Китай е най-сериозният противник на САЩ! Пентагонът се готви за война
Председателят на Обединения комитет на началник-щабовете на Съединените щати генерал Марк Мили предупреди, че "Китай е най-сериозният ... прочетете още »
Германия: Путин трябва да бъде арестуван
Германският външен министър Аналена Бербок заяви днес, че подкрепя решението на Международния наказателен съд да издаде заповед ... прочетете още »
За фронта! Финландия одобри 14-и пакет с отбранителна помощ за Украйна
Финландският министър на отбраната Анти Кайконен съобщи, че президентът на Финландия Саули Нинистьо току що е одобрил ... прочетете още »
Славена Вътова блести в шармантна рокля (СНИМКИ)
Една от най-големите красавици свързани със спорта Славена Вътова зарадва феновете си в социалните мрежи със снимки, ... прочетете още »
Със 120 000 лева измамиха земеделци в Пловдивско
Районната прокуратура в Пловдив привлече като обвиняема 54-годишна жена, измамила земеделски производители с общо 120 000 лева ... прочетете още »
Санкциите оставиха руските лекари без учебни трупове
В Русия поради санкциите лекарите нямат достатъчно учебни трупове, за да практикуват нови умения, става ясно от ... прочетете още »