Георги Ангелов: Част от бизнеса печели от тази криза и създава инфлацията. Справят се чудесно, защо им плащаме тока?

Публикувано преди 1 година  |  България

“Имаме предварителни данни от МФ за печалбите през миналата година. 47 млрд. лв. е прогнозната печалбата на бизнеса, което е двойно спрямо годините преди пандемията. Част от бизнеса печели от тази криза и създава тази инфлация – петролни компании, банки. Те се справят чудесно, защо им плащаме тока и им даваме компенсации? Защо не се фокусираме към тези, които страдат”, каза икономистът от „Отворени общество“ Георги Ангелов в предаването “Тази неделя”.

Според него е трябвало да се помогне на малкия и среден бизнес.
“Ние предлагаме тези единици да бъдат обложени с това, което предлага МФ. Ако тръгнем на калпак да се раздава стават най-различни комбинации. Тези, на които нямат нужда от помощ не са много”, каза зам.-председателят на Българската търговско промишлена палата Красимир Дачев.

“Спомням си октомври месец, че трябва да се внесе бюджет с нисък дефицит и тогава Министерството на финансите каза – не ни трябва бюджет, ще караме на без бюджет с месец за месец. Сега самото министерство казва – вярно, че трябва да има бюджет с нисък дефицит. Тези пет месеца ги загубихме. Колкото повече се бавят решенията, толкова по-трудно ще е накрая”, добави Георги Ангелов.
“Аз мисля, че тогава не го направиха, защото върлуваше жесток популизъм. Раздадоха се пари, които сега ни трябват. При производителите се вдигнаха цените 50% още миналата година и сега това е естествено”, смята Красимир Дачев.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 19 март 2023

Следете ни в Google News Showcase


ИЗБОРИ 9 ЮНИ 2024

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО