Турция започва с доставките на газ от Черно море

Публикувано преди 1 година  |  Света

Турският министър на енергетиката Фатих Дьонмез увери, че доставките на природен газ от черноморското газово находище Сакария за местните потребители ще започнат до края на април тази година, съобщи телевизия ТРТ, цитирана от БТА.

„Спазваме плана, но имаше известно забавяне поради земетресенията [през февруари]. Планираме да започнем да доставяме газ на потребителите до края на април. Ще спазим обещанието, което сме дали на нашите граждани“, каза Дьонмез.

По-рано турските власти бяха казали, че газът от находището в Сакария ще започне да постъпва към потребителите през март.

Според Анкара залежите на газ в Черно море се оценяват на 540 милиарда кубически метра. За най-голямо се смята находището в Сакария, чиито запаси надхвърлят 400 млрд. куб. м. На първоначалния етап от него се планира да се добиват около 10 млн. куб. м газ на ден, или 3,4 до 4 млрд. куб. м годишно. До 2027-2028 г. дневният добив на газ трябва да достигне 40 млн. куб. м, а годишният добив ще се увеличи до 15 млрд. куб. м, посочва ТАСС.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 19 март 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО