Почина радетелят на българщината в Одрин отец Александър Чъкърък

Публикувано преди 1 година  |  Общество

Свещеникът в църквата „Свети Георги Победоносец“ в Одрин отец Александър Чъкърък почина внезапно в петък на 62-годишна възраст, съобщиха от генералното консулство на България в турския град.

„През всичките тези години отец Чъкърък работи неуморно и всеотдайно за запазване и укрепване на устоите на нашата вяра и традиции, за опазването и предаването на идните поколения на българските църкви и гробище в Одрин, където почиват и неговите родители“, се казва в съобщението.

Посочено е, че под ръководството на отец Чъкърък на 6 май и 21 май всяка година в Одрин се стичаха стотици наши сънародници от България и Турция за храмовите празници на църквите „Св. Георги Победоносец“ и „Св. св. Константин и Елена“ и „така те се превръщаха във внушително тържество на българската духовност и идентичност“.

Отец Александър Филипов Чъкърък е роден на 15 октомври 1960 г. в град Одрин, Турция, в семейството на родолюбивите българи Филип и Елена Чъкърък. Завършва българското училище „Петър Берон“ в Одрин, а през 1992 г. ИЧС „Г. А. Насър“ в София и Семинарията в  Пловдив. През 2000 г. се дипломира със степен „магистър“, специалност „Богословие“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. През това време е служител в българската болница „Евлогий Георгиев“ в Истанбул.

Ръкоположен е на 27 юли 2001 г. за дякон и на 29 юли 2001 г. за свещеник от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Галактион. Веднага след това – на 30 юли 2001 г., е назначен за свещеник в църквата „Свети Георги Победоносец“ в село Капитан Андреево, Свиленградска област. На 30 юни 2003 г. започва работа като свещеник в църквата „Свети Георги Победоносец“ в Одрин.

Филип Чъкърък, който е баща на отец Александър Чъкърък, е потомствен българин, който десетки години доброволно поддържа и стопанисва българската църква „Св. Георги Победоносец“.

Двамата организират българската общност и изтъкнати общественици от Одрин за опазване и реставриране на храма. Под ръководство на отец Чъкърък успешно завършват дейностите по реставрация и ремонт на църквата.

На 9 май 2004 г. Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Неофит, сега Български Патриарх, освещава обновения храм в присъствието на тогавашния министър-председател Симеон Сакскобурготски.

Отец Александър Чъкърък участва и в освещаването на църквата „Св. св. Константин и Елена“ в Одрин на 14 септември 2008 г. от митрополит Неофит в присъствието на министър-председателя Сергей Станишев.

С активното съдействие на отец Чъкърък и съпругата му през 2008 г. към църквата „Свети Георги“ в Одрин е открит филиал на Народно читалище „Просвета – 1870“ – Свиленград, което се нарича Българско народно читалище „Просвета“ и е първото извън пределите на България. Там много деца изучават български език.

С цялостната си родолюбива и добродетелна дейност отец Чъкърък допринася за поддържане на приятелски и добросъседски отношения между България и Турция.

Отец Чъкърък беше член на Върховния комитет на Съюза на тракийските дружества в България и активно участваше в организирането и провеждането на националните прояви на Съюза, отдавайки безрезервно своите знания, опит и енергия за популяризиране на българския език, история, ритуали, култура и за защита на тракийската кауза.

Със своята всеотдайна и неуморна дейност, с възрожденския си дух отец Чъкърък даваше своя значим принос чрез честното си скромно служене на своя народ за опазване и популяризиране на българското културно-историческо наследство.

През февруари 2023 г. отец Александър Чъкърък беше награден с орден „Св. св. Кирил и Методий“ първа степен за големите му заслуги за опазване на българското културно и историческо наследство.

„Болката от загубата на отеца е неописуема. Поклон пред светлата му памет. Делото му ще се помни винаги, а името му ще бъде вписано със златни букви в българската история“, допълват от генералното ни консулство в Одрин.


Статията е публикувана на 19 март 2023

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
На 28 март Православната църква чества паметта на Св. Мъченик Боян – княз ...
През нощта над Западна България облачността отново ще се увеличи и на ...
Граничните власти задържаха дипломатическа кола с петима нелегални мигранти на ГКПП "Капитан ...
Митническите служители на Митнически пункт Лесово задържаха голямо количество от 23 200 ...
На 27.03.2024 год. в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ гр. Елхово ...
Седем кръга преди края на шампионата, юношите на ОФК Елхово (U15) продължават ...
През изминалия уикенд, на 23 и 24 март стотици зрители бяха свидетели ...
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА
На 29 март България отбелязва 20 години от присъединяването си към НАТО ...
Със изслушване на председателя на Националния статистически институт Атанас Атанасов ще започне ...
През последните месеци насилието ескалира: зачестиха нападенията в нюйоркското метро. В средата ...
Пълномащабната война в Украйна продължава и украинците са изправени пред нова голяма ...
Пирин посреща Етър в първи двубой от 26-ия кръг на efbet Лига ...
Най-добрият български тенисист - Григор Димитров, постигна умопомрачителна победа с 6:4 6:2 ...
Кандида (Candida) е род дрожди, който може да причини инфекция при хората, ...
Родилка на 33 години е починала в кърджалийската болница тази сутрин, след ...