Решение? Най-голямата банка в Швейцария е на крачка да купи Credit Suisse

Публикувано преди 1 година  |  Света

Най-голямата базирана в Швейцария банка – UBS, е в напреднал етап на преговори за закупуване конкурента си в криза Credit Suisse или част от него, съобщи CNN.

Акциите на Credit Suisse паднаха рязко през последните дни, след като финансовата институция обяви, че е открила „съществена слабост“ във финансовите си отчети. Спешна помощ от Швейцарската централна банка в размер на 54 милиарда щатски долара (44,5 милиарда британски паунда) не се оказва достатъчна за разрешаването на проблема.

Регулаторите се опитват да улеснят сделката преди пазарите отварянето на финасовите пазари в понеделник заради опасения, че акциите на Credit Suisse може да продължат да падат, след като се сринаха с 24% в сряда, което предизвика масирани ликвидации на европейските пазари и опасения от по-широка финансова криза.

Правителството на Швейцария проведе извънредно заседание в събота вечерта, но за момента няма официално изявление за хода на преговорите.

Според Reuters UBS е поискала държавата да покрие около 6 млрд. щатски долара (4,9 млрд. британски лири) от разходите по закупуването на Credit Suisse.

CNN отбелязва, че такава сделка може да доведе до значителни съкращения на работни места.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 19 март 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО