В този парламент средната възраст на депутатите е 46 години (СНИМКА)

Публикувано преди 1 година  |  Света

Първите данни от exit-poll на провелите се днес избори в Казахстан за Меджлис (долната карама на парламента) показват, че първа политическа сила е AMANAT. Тя е взема 53.33% от депутатските места. На второ място остава Аул със значително по-нисък процент – 11.26%, а на трето място с 8.33% е Respublica.

Какво обеща на избирателите трите партии, събрали най-много гласоподаватели?

AMANAT

Най-голямата партия в Казахстан днес е основана през 1999 г. Политическата програма включва: премахване на несправедливостта, олигопола и корупцията; повишаване на доходите на населението, намаляване на възрастовата граница за пенсионери, увеличаване на социалните помощи; приоритет на партията ще бъде социалното равенство, надмощие право, възраждането на селото и агро-индустриалния сектор, както и насърчаване на казахския език за консолидиране на обществото.

Аул

Първоначално е основана през 2000 г. като Peasant Social демократична партия „Ауйл“, а през 2015 г. се слива с Партията на патриоти на Казахстан. Партията представлява интересите на жителите на селото и селата. Целта и е подобряване на инфраструктурата в селата чрез осигуряване на добри пътища, вода, газ, интернет, както и приемането на закон за продоволствена сигурност и устойчиво управление на земеделието сектор на страната със строг контрол върху приложените програми.

Respublica

Това е най-младата партия в Казахстан. Регистрирана е през януари 2023 г. Тя е създадена от местни предприемачи и общественици. Издигнаха 25 кандидати за избори в Мажилис по партийни листи и 4 кандидати по мажоритарната система за области. Политическата програма включва: подпомагане на младежите в селата и градовете чрез създаване конкурентни условия за квалифицирани млади хора и достойни заплати за насърчаване младите хора да не отиват да работят в чужбина, а да останат в родината; решаване на проблема с неравенството в образованието; реформиране на програмата за развитие на земеделието.

Гласоподавателите

Според гражданите на Казахстан провеждането на предсрочни избори за депутати на Меджлис и Маслихат е наистина важна и отговорна стъпка в рамките на политическите реформи, инициирани от президента на Казахстан Касим-Жомарт Токаев.

Въпреки мразовитото време и снежната буря избирателите бяха активни и упражниха правото си на глас. „Реформите, инициирани от нашия президент, кореспондират с всеки втори гражданин на Казахстан. Идваме в избирателните секции не само за да гласуваме, но и с надеждата за промяна. Има нужда от много промени. Да се ​​развива селското стопанство и живота на село, да се избират депутати в едномандатните райони, има други въпроси. Ето защо е важно да участвате в изборите, като дадем своите предложения и гласуваме за наистина достойни кандидати“, каза веднага след като упражни правото си на вот Галина Искахова, жителка на село Целиногра.

Казахстанците очакват промени от бъдещите депутати. „Така гласуваме за промените, инициирани от нашия президент Касъм-Жомарт Токаев. Важно е да участваш в живота на страната и изборите са един от тези начини. Направих честен избор с леко сърце. Радвам се, че изборният процес е прозрачен“, каза пред журналисти гражданин гласувал в избирателна секция в центъра на Астана.

Избирателните секции в Казахстан днес бяха 10 233, включително в мисиите на страната в чужбина, където бяха открити 62 избирателни секции в 77 страни. Списъците на имащите право на глас включваха 12 032 550 граждани на Казахстан.

Наблюдателите

На днешните избори присъстваха 800 международни наблюдатели и 250 чуждестранни журналисти. Сред тях са и представители на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС). „Нашата мисия от 18 души, 11 от които са представители на страните-членки на ШОС, пристигна преди дни в Казахстан за наблюдение на изборите по покана на Министерството на външните работи на Казахстан. Бих искал да отбележа, че наблюдението на парламентарни и президентски избори, републикански референдуми на други държави твърдо влезе в дневния ред на нашата организация и се превърна в една от забележителните области в работата на Шанхайската организация за сътрудничество“, каза Заместник-генералният секретар на ШОС Григорий Логвинов.

Обобщавайки предварителните резултати, говорителят отбеляза, че са създадени всички условия за работа на мисията на наблюдателите на Шанхайската организация за сътрудничество, безплатни посещения на всякакви избирателни секции, срещи с представители на пет политически партии, участващи в изборната надпревара, в техните централи.

„Имахме възможност да усетим атмосферата на живот в страната, навлязла в период на отговорни и важни промени в рамките на доктрината на президента Токаев за Нов Казахстан. Членовете на наблюдателната мисия бяха впечатлени от средната възраст на кандидатите – под 46 години. Това предполага, че депутатският корпус на Казахстан сериозно ще се подмлади след изборите и по този начин ще даде на страната нова динамика, нов творчески заряд“, каза заместник-генералният секретар на ШОС.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 19 март 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА
Бюджетът на Столична община за 2024 г. е приет. С неговото приемане ...
Държавният глава Румен Радев коментира как преминават консултациите с потенциалните кандидати за ...
В интервю, публикувано в днешния брой на московския в. "Известия", министърът на ...
Експерти от службата за проучвания към долната камара на германския парламент - ...
Рая Коцева продължава с великолепното си представяне през тази година. Талантливата българка ...
Сръбският тенисист Новак Джокович заяви, че все още не знае кой ще ...
Кандида (Candida) е род дрожди, който може да причини инфекция при хората, ...
Родилка на 33 години е починала в кърджалийската болница тази сутрин, след ...
НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
На 28 март хилядолетната историята на България оживя в образ и действие ...
На 28 март Православната църква чества паметта на Св. Мъченик Боян – княз ...
Граничните власти задържаха дипломатическа кола с петима нелегални мигранти на ГКПП "Капитан ...
Митническите служители на Митнически пункт Лесово задържаха голямо количество от 23 200 ...
На 27.03.2024 год. в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ гр. Елхово ...
Седем кръга преди края на шампионата, юношите на ОФК Елхово (U15) продължават ...
През изминалия уикенд, на 23 и 24 март стотици зрители бяха свидетели ...