На живо девето редовно заседание на ОбС-Елхово »

Мохамед Халаф: Мислех, че в Ирак ще има демократичен режим, но уви 20 г. по-късно нещата станаха много зле

Публикувано преди 1 година  |  България

11 септември остави дълбока рана в американците. Тогава имаше много дискусии какво да правят и защо ги мразят.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria роденият в Ирак журналист Мохамед Халаф.

Един уважаван институт направи разработка, която в началото беше посочила Саудитска Арабия за тази инвазия. Но след дискусии се поражда съмнение, че тази държава ще се разпадне. Правят се анализи коя държава е способна да поеме проекта на президента Буш за демократизацията на Близкия Изток. Ирак беше най-готова. Заради нетърпението на иракския народ да се отърве от мрачния режим на Саддам Хюсеин. Освен това в Ирак има и ресурси, т.е. този проект ще бъде финансиран от само себе си и САЩ няма да влагат много финанси. Много хубав проект, обаче се провали.

Мислех, че в Ирак ще има демократичен режим, но уви 20 г. по-късно нещата станаха много зле. Всички съседни държави си мобилизираха силите, което доведе до създаването на различни групи, обединени под знака на исляма, което доведе до атентати. Американците направиха големи грешки – разфасоваха цялата държава. САЩ сложиха Ирак на златен поднос и го дадоха на Иран. В Ирак има 60% шиитска общност и започнаха да се появяват въоръжени шиитски групировки, свързани с Иран. Това доведе до сблъсъка, превърнал се в шиитско-сунитски.

Втората голяма грешка на американците е, че раздадоха властта на квотна основа – шиитите получават 8 министри, сонитите – 6, кюрдите четирима, християните – един. Тези министри се превърнаха в бастиони на всяка партия. Бяха създадени корупционни схеми. За 20 години от Ирак са изнесени 700 млрд. долара. Макар приходите от петрол да са над 100 млрд. годишно, в момента в Ирак няма ток и вода.

След като Обама изтегли войниците от Ирак, остави страната без контрол и започна да се формира Ислямска държава. Политическите партии, които управляват в Ирак са фактически марионетки на Иран.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 21 март 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО