Венецуелската полиция арестува кмет и съдии заради корупция

Публикувано преди 3 месеца  |  Света

Антикорупционната полиция във Венецуела е арестувала кмет, двама съдии и ръководител на регулаторен орган по обвинения в корупция, свързани с необичайни операции в управляващата партия, съобщи националната телевизия на Венецуела, цитирана от Ройтерс.

Арестите на държавни чиновници, обвинени в корупция, са рядкост във Венецуела, чиято публична администрация е оценявана като „непрозрачна“ от правозащитни организации като „Трансперънси интернешънъл“.

Полицията задържа бившия ръководител на регулаторния орган за криптоактиви Рамирес и Педро Хернандес, който е кмет на пострадалия в края на миналата година при наводнения град Лас Техериас. Съдиите Кристобал Корниелес и Хосе Маркес Гарсия също са арестувани.

Държавната прокуратура на Венецуела заяви в неделя, че е назначила петима прокурори, които да разследват случаите, и добави, че „престъпленията са свързани с различни звена на правителството и включват стратегически за националното развитие сектори“.

От 2018 г. Рамирес е ръководил органа за управление на криптоактиви „Сунакрип“, който е отговорен за официалната дигитална валута на Венецуела – „Петро“.

Според изявление в официалния държавен вестник, публикувано в събота, той е бил освободен от поста си и президентът е назначил екип, който да се заеме с за преустройството на органа.

Проправителственият в. „Ултимас Нотисиас“ съобщи, че Рамирес е разследван за случаи, свързани с държавната фирма за петрол „Петролеос де Венецуела“.

Това е една от от най-мащабните акции на венецуелската антикорупционна полиция от 2017 г. насам, когато прокурорски проверки, продължили с месеци, доведоха до задържането няколко души на ръководни позиции на двама бивши директори на „Петролеос де Венецуела“.

През 2018 г. властите арестуваха няколко души от ръководството на фирмата за административни нередности, които са засегнали операциите по модернизиране на суровия петрол, без да дават повече подробности. Един от тях по-късно е починал в затвора.

Източник: fakti.bgСтатията е публикувана на 21 март 2023

НОВИНИ ИЗВЪН ЕЛХОВО
"Възраждане" с първи коментар за поисканите от Иван Гешев имунитети
Народните представители на "Възраждане" - Ангел Георгиев и Веселин Вешев ще имат възможност да спечелят образуваното дело, ... прочетете още »
Той ли е новият шеф на НАТО?
Британският премиер похвали днес министъра на отбраната Бен Уолъс, като го нарече "фантастичен" и заяви, че застава ... прочетете още »
Европейската комисия призова: Незабавно ограничете съдържанието, създадено от изкуствен интелект
Европейската комисия призова днес големите интернет платформи незабавно да започнат да обозначават съдържанието, създадено от изкуствен интелект, ... прочетете още »
Бизнес-дамата Матилда е тотална звезда в Инстаграм
Матилда Тантот е бизнес-дама. Красавицата се занимава и със спорт, като набляга най-вече на плуването. Жената е ... прочетете още »
Маестро Лука Модрич стяга куфарите на "Бернабеу"
Един от кавалерите на Златната топка Лука Модрич се насочва към изхода на "Бернабеу". От 2012 година ... прочетете още »
Адв. Ивайло Дерменджиев е притеснен от паралелната държава
Паралелната държава ме изумява и притеснява. За да има сигурност, да идват инвеститори и да вървим напред, ... прочетете още »
"Шалом" няма претенции към България за периода 1940 - 1944 година
Организацията на евреите в България “Шалом” и нейното ръководство няма, не е имала и няма да има ... прочетете още »
Тихомир Стойчев: Кой ще защити останалия жив от Братя Галеви?
Кризата у нас – политическа и икономическа, започна да рефлектира и в отношенията в криминалните среди. Това ... прочетете още »