До дни Атина решава за Ф-35

Публикувано преди 1 година  |  Света

Очаква се през следващата седмица гръцкото министерство на отбраната да реши дали Атина ще предложи на Lockheed Martin да включи програми за SSI (сигурност, доставки, информация) и инфраструктура в пакета за изтребителите F-35 с участието на гръцката отбранителна индустрия, съобщи „Катимерини“.

SSI ще реши въпроса с инфраструктурата за приемането на F-35 през 2027-28 г. В противен случай, ако тази инфраструктура не бъде изградена, доставката на самолетите за гръцките ВВС през 2027-28 г. ще бъде затруднена.

Въпросът за SSI е от решаващо значение за Пентагона, тъй като това е най-разпространеният метод за трансфер на ноу-хау, което в случая с F-35 включва киберсигурност и мрежова сигурност.

Показателно е, че възможността тези функции да бъдат компрометирани от система на трета страна като С-400. Това доведе до изхвърлянето на Турция от програмата.

Детайлите на гръцкото предложение бяха обсъдени на среща миналия четвъртък в Министерството на отбраната между гръцката и американската делегация. Според източниците американците са представили приблизително това, което може да бъде предоставено на местната отбранителна индустрия.

На този етап от преговорите изглежда, че след натиск от страна на Генералния щаб на националната отбрана на Гърция (GEETHA) и Генералния щаб на военновъздушните сили на Гърция (GEA) цената на сумата за SSI е била свита под 500 млн. долара.

Освен това се полагат усилия за получаване на гаранции от САЩ, че към тази сума ще бъдат добавени още 500 млн. долара в проекти, които ще бъдат осъществени от националната отбранителна промишленост.

Източник: News.bg

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 21 март 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО