До дни Атина решава за Ф-35

Публикувано преди 3 месеца  |  Света

Очаква се през следващата седмица гръцкото министерство на отбраната да реши дали Атина ще предложи на Lockheed Martin да включи програми за SSI (сигурност, доставки, информация) и инфраструктура в пакета за изтребителите F-35 с участието на гръцката отбранителна индустрия, съобщи „Катимерини“.

SSI ще реши въпроса с инфраструктурата за приемането на F-35 през 2027-28 г. В противен случай, ако тази инфраструктура не бъде изградена, доставката на самолетите за гръцките ВВС през 2027-28 г. ще бъде затруднена.

Въпросът за SSI е от решаващо значение за Пентагона, тъй като това е най-разпространеният метод за трансфер на ноу-хау, което в случая с F-35 включва киберсигурност и мрежова сигурност.

Показателно е, че възможността тези функции да бъдат компрометирани от система на трета страна като С-400. Това доведе до изхвърлянето на Турция от програмата.

Детайлите на гръцкото предложение бяха обсъдени на среща миналия четвъртък в Министерството на отбраната между гръцката и американската делегация. Според източниците американците са представили приблизително това, което може да бъде предоставено на местната отбранителна индустрия.

На този етап от преговорите изглежда, че след натиск от страна на Генералния щаб на националната отбрана на Гърция (GEETHA) и Генералния щаб на военновъздушните сили на Гърция (GEA) цената на сумата за SSI е била свита под 500 млн. долара.

Освен това се полагат усилия за получаване на гаранции от САЩ, че към тази сума ще бъдат добавени още 500 млн. долара в проекти, които ще бъдат осъществени от националната отбранителна промишленост.

Източник: News.bg

Източник: fakti.bgСтатията е публикувана на 21 март 2023

НОВИНИ ИЗВЪН ЕЛХОВО
Адв. Ивайло Дерменджиев е притеснен от паралелната държава
Паралелната държава ме изумява и притеснява. За да има сигурност, да идват инвеститори и да вървим напред, ... прочетете още »
"Шалом" няма претенции към България за периода 1940 - 1944 година
Организацията на евреите в България “Шалом” и нейното ръководство няма, не е имала и няма да има ... прочетете още »
Тихомир Стойчев: Кой ще защити останалия жив от Братя Галеви?
Кризата у нас – политическа и икономическа, започна да рефлектира и в отношенията в криминалните среди. Това ... прочетете още »
Разследване! Използват ли украинските партизани непозволени оръжия
Белгия ще поиска от Украйна разяснения относно твърденията, че оръжия, произведени в Белгия, са били използвани от ... прочетете още »
Румен Радев отива в парламента утре за гласуването на кабинета "Денков-Габриел"
Държавният глава Румен Радев ще присъства на извънредното заседание на Народното събрание, в дневния ред на което ... прочетете още »
Минчо Спасов: МВР няма капацитет да прави активно издирване на лица
Има една хипотеза, която се учудвам, че не чух от разследващите. Тя се практикува често в такива ... прочетете още »
Явор Гечев:  Пожелавам успех на моя наследник. Да внимава с хората, които му дават съвети
Познавам добре предложения за министър на земеделието Кирил Вътев. Той е чудесен бизнесмен. Пожелавам му успех и ... прочетете още »
Хакери удариха Кремъл! Пуснаха фалшиво обръщение на Путин за обща мобилизация и спешна евакуация
"Извънредно обръщение на Путин" е било разпространено в поне три руски области - Ростовска, Воронежка и Белгородска, ... прочетете още »