Проф. Румен Кънчев: Дългосрочната стратегия на Пекин се състои в това да бъде световен лидер

Публикувано преди 1 година  |  Света

Американците не бързат, гледат украинците да не дават големи жертви, за да може Русия да влезе в един цикъл на военновременна икономика. Само да напомня, че Съветският съюз загуби Студената война поради два фактора. Чрез доктрината „Рейгън“ и т.нар. „Звездни войни” той бе вкаран в една спирала, която го принуди да увеличи разходите си за отбрана до 40% от БВП. Вторият фактор бе сриването на пазара за петрол. Това каза в интервю за „Марица“ проф. Румен Кънчев, доктор по философия и доктор на науките по национална сигурност.

Според него, Русия ще бъде лишена и от това ​- Китай купува 1000 кубически метра газ за 220 евро, докато Германия плащаше по 440.

„Така бавно изтощават Русия, водят я към военновременна икономика и тогава вероятно се надяват на смяна на режима. До 5 години тя ще клекне. Другият фронт е дипломацията ​- Путин иска някой да го посети. Затова чака Си Дзинпин. Китай е като змия, която ще ги стисне и ще ги удуши. Аз се притеснявам много от Китай и за Европа. Те имат цели отрасли на европейската индустрия, понеже капиталът има едно основно качество – той е много алчен. Ако Западът се полакоми за китайския капитал, с Европа е свършено“, допълни професорът.

Дългосрочната стратегия на Пекин се състои в това да бъде световен лидер. Тази цел на китайската държава е формулирана още преди 2000 години. Китай винаги са смятали европейците за варвари, така наричат и всички извън границите на Поднебесната империя. Китай просто използва Русия. От тази гледна точка някой може да си мисли, че Пекин ще подпомогне енергично Москва, но това не е така. Китай е за продължителен конфликт, колкото повече продължи той, толкова по-слаба от него ще излезе Русия и по-готова да сътрудничи на Китай от позицията на младши партньор, смята Румен Кънчев.

Той е убеден, че трбва да гледаме американците – те са много спокойни за Китай ​- казват, че е противник, но той не ги притеснява. Когато Русия бе основен противник, те се притесняваха от нея. Китай е заобиколен отвсякъде от сили, на които не може да разчита. Той няма съюзник в региона, с изключение на Северна Корея – 95% от нейната икономика се държи благодарение на Китай. Япония получи 104 самолета F-35 и 12 батареи „Пейтриът 3”. Корея купува 64 броя F-35. Те насищат небето с изтребители, които превъзхождат с едно поколение най-добрите китайски. Китай няма атомни подводници – има една, но тя е неуспешна. Американският подводен флот има 14 подводници клас „Охайо” снабдени с по 24 ядрени ракети. Така че хич не е розово положението на Китай.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 21 март 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО