Положението с правата на човека се влошава в световен мащаб

Публикувано преди 3 месеца  |  Света

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън изрази съжаление за влошаване на правата на човека в световен мащаб, след като Вашингтон публикува вчера своя Доклад за правата на човека за 2022 г., съобщи ДПА.

„Докладът ясно показва, че през 2022 г. в страните от всички региони на света продължаваме да наблюдаваме влошаване на условията за спазване на правата на човека, затварянето на пространството на гражданското общество -този израз на зачитане на фундаменталното човешко достойнство“, заяви Блинкън.

Някои нарушения са „ужасяващи по своя мащаб и тежест“, се казва в доклада. В него се изтъкват войната на Русия в Украйна, насилственото потушаване на мирни протести от иранското ръководство и „геноцидът“ на Китай над преобладаващо мюсюлманското малцинство уйгури. В доклада за Германия се разглеждат въпроси, включващи антисемитско и антимюсюлманско насилие и други форми на десен екстремизъм.

Докладът на Държавния департамент за състоянието на човешките права по света се публикува обичайно през март на текущата година, но обхваща данните за предходната година. Той е съставен от отделни части за страните по света, или така наречените доклади по страни. Сред тях има и такъв доклад за България.

Докладът на Държавния департамент за човешките права е един от основните доклади на това ведомство, следени с голям интерес. Сред другите са докладът за религиозните свободи, докладът за трафика на хора и докладът за борбата с тероризма. Преводи на тези документи обикновено има на страницата на посолството на САЩ в България, предаде БТА.

Източник: fakti.bg



Статията е публикувана на 21 март 2023


НОВИНИ ИЗВЪН ЕЛХОВО
Важните новини във ФАКТИ на 08.06.2023 г.
Бивш командос: Какъв инфаркт?! Ангел Христов го убиха Докато сме живи и ги споменаваме, тези хора няма ... прочетете още »
Борислав Сарафов описа странното държание на Иван Гешев след атентата
В два поредни дни главният прокурор Иван Гешев се държеше първо приятелски, а след това войнствено с ... прочетете още »
Най-голямата тайна през последните месеци: това ли е посоката на украинската контраофанзива
The Washington Post съобщи по-рано днес, че дългоочакваната украинска контраофанзива е започнала. От месеци се пази в ... прочетете още »
Малко чудо: Депутатите ще дарят кръв в пленарна зала
Кръводарителска акция ще се проведе в Народното събрание на 28 юни. Това решиха единодушно депутатите по време ... прочетете още »
България ще има нов еврокомисар
В следващите дни Европейската комисия (ЕК) ще поиска официално от България да номинира нов български еврокомисар. Това ... прочетете още »
Заповедта за взривяването на язовира е дадена от телефона на Путин
Руските нашественици взривиха Каховската водноелектрическа централа във вторник, 6 юни, след като получиха команда директно от кабинета ... прочетете още »
Петима души бяха убити при стрелба на автомивка
Най-малко петима души бяха застреляни днес на автомивка близо до град Назарет в Северен Израел, а при ... прочетете още »
Конгресмени оказват натиск над Байдън бързо да изпрати далекобойни ракети на Украйна
Конгресмени и от двете големи партии в САЩ оказват натиск на президента Джо Байдън да изпрати на ... прочетете още »