Положението с правата на човека се влошава в световен мащаб

Публикувано преди 1 година  |  Света

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън изрази съжаление за влошаване на правата на човека в световен мащаб, след като Вашингтон публикува вчера своя Доклад за правата на човека за 2022 г., съобщи ДПА.

„Докладът ясно показва, че през 2022 г. в страните от всички региони на света продължаваме да наблюдаваме влошаване на условията за спазване на правата на човека, затварянето на пространството на гражданското общество -този израз на зачитане на фундаменталното човешко достойнство“, заяви Блинкън.

Някои нарушения са „ужасяващи по своя мащаб и тежест“, се казва в доклада. В него се изтъкват войната на Русия в Украйна, насилственото потушаване на мирни протести от иранското ръководство и „геноцидът“ на Китай над преобладаващо мюсюлманското малцинство уйгури. В доклада за Германия се разглеждат въпроси, включващи антисемитско и антимюсюлманско насилие и други форми на десен екстремизъм.

Докладът на Държавния департамент за състоянието на човешките права по света се публикува обичайно през март на текущата година, но обхваща данните за предходната година. Той е съставен от отделни части за страните по света, или така наречените доклади по страни. Сред тях има и такъв доклад за България.

Докладът на Държавния департамент за човешките права е един от основните доклади на това ведомство, следени с голям интерес. Сред другите са докладът за религиозните свободи, докладът за трафика на хора и докладът за борбата с тероризма. Преводи на тези документи обикновено има на страницата на посолството на САЩ в България, предаде БТА.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 21 март 2023

Следете ни в Google News Showcase


ИЗБОРИ 9 ЮНИ 2024

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО