Станимир Илчев: Таван на цените е крайно нежелателно да се въвежда, таван на надценката също е хлъзгава плоскост

Публикувано преди 1 година  |  България

Трябва да си решим проблема с дефицита, а не да спринтираме към еврозоната. Това заяви в предаването „Тази сутрин“ Станимир Илчев, председател на НДСВ и водач на листите в София и Велико Търново.

„Първо ще поканим всички политически сили за налагането на ембарго, временен мораториум върху онези идеи и позиции, които се свързват с прословутите червени линии. Тези червени линии трябва да се обезцветят и да започнем съществените разговори за създаване на редовно правителство“, каза той.
Станимир Илчев подчерта, че НДСВ не се връща в политиката спонтанно, а това се случва след като са наблюдавали работата на различните правителства през последните 10 години.

„Изводите ни са много тревожни. Ние констатирахме, че страната буксува, седи на едно място, губи историческо време, губи шансове и пропуска добри възможности. Истината е, че страната изостава и вместо да скъсяваме дистанцията с най-развитите икономики и развити демокрации, ние я увеличаваме“, подчерта той.

Председателят на партията обясни, че НДСВ продължава да е в центристка и това се вижда много ясно в предизборната програма. „НДСВ ще се придържа към една умерено консервативна политика. НДСВ държи да произвежда повече решения и по-малко проблеми“, поясни той.
Станимир Илчев отбеляза също така, че симптомите на инфлацията са били видими за експертите преди тя да се разрази. Симптомите на заглъхването ѝ все още не са убедителни – има индикации, че инфлацията може да се превърне в рецесия в края на тази или началото на следващата година, смята той.

„Таван на цените е крайно нежелателно да се въвежда. Таван на надценката също е хлъзгава плоскост. Каква е надценката в големите структури? Ние не познаваме нейното съдържание. Напоследък ни подсказват, че чрез надценка се остойностяват дейности като пакетиране, дизайн, реклама, маркетинг и дори нежната музика, която се носи в халетата на магазините“, каза още той.
Станимир Илчев допълни, че НДСВ е за връщане на единната ставка на ДДС, „защото по-лесно се администрира, защото съдържа справедливост от най-общ характер и защото подпомага усилията за по-висока събираемост на данъци“.

Според него трябва спешно да се овладее дефицита в бюджета, както и да решим проблема с функционирането на регулаторните и контролните органи. Едва след това можем да се доближим до входа на еврозоната и да влезем в нея.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 21 март 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО