Станимир Илчев: Таван на цените е крайно нежелателно да се въвежда, таван на надценката също е хлъзгава плоскост

Публикувано преди 2 месеца  |  България

Трябва да си решим проблема с дефицита, а не да спринтираме към еврозоната. Това заяви в предаването „Тази сутрин“ Станимир Илчев, председател на НДСВ и водач на листите в София и Велико Търново.

„Първо ще поканим всички политически сили за налагането на ембарго, временен мораториум върху онези идеи и позиции, които се свързват с прословутите червени линии. Тези червени линии трябва да се обезцветят и да започнем съществените разговори за създаване на редовно правителство“, каза той.
Станимир Илчев подчерта, че НДСВ не се връща в политиката спонтанно, а това се случва след като са наблюдавали работата на различните правителства през последните 10 години.

„Изводите ни са много тревожни. Ние констатирахме, че страната буксува, седи на едно място, губи историческо време, губи шансове и пропуска добри възможности. Истината е, че страната изостава и вместо да скъсяваме дистанцията с най-развитите икономики и развити демокрации, ние я увеличаваме“, подчерта той.

Председателят на партията обясни, че НДСВ продължава да е в центристка и това се вижда много ясно в предизборната програма. „НДСВ ще се придържа към една умерено консервативна политика. НДСВ държи да произвежда повече решения и по-малко проблеми“, поясни той.
Станимир Илчев отбеляза също така, че симптомите на инфлацията са били видими за експертите преди тя да се разрази. Симптомите на заглъхването ѝ все още не са убедителни – има индикации, че инфлацията може да се превърне в рецесия в края на тази или началото на следващата година, смята той.

„Таван на цените е крайно нежелателно да се въвежда. Таван на надценката също е хлъзгава плоскост. Каква е надценката в големите структури? Ние не познаваме нейното съдържание. Напоследък ни подсказват, че чрез надценка се остойностяват дейности като пакетиране, дизайн, реклама, маркетинг и дори нежната музика, която се носи в халетата на магазините“, каза още той.
Станимир Илчев допълни, че НДСВ е за връщане на единната ставка на ДДС, „защото по-лесно се администрира, защото съдържа справедливост от най-общ характер и защото подпомага усилията за по-висока събираемост на данъци“.

Според него трябва спешно да се овладее дефицита в бюджета, както и да решим проблема с функционирането на регулаторните и контролните органи. Едва след това можем да се доближим до входа на еврозоната и да влезем в нея.

Източник: fakti.bgСтатията е публикувана на 21 март 2023

НОВИНИ ИЗВЪН ЕЛХОВО
Спортът по ТВ в петък (2 юни)
БАСКЕТБОЛ 22:00 часа (Испания, Лига Ендеса) Валенсия – Барселона (Диема Спорт) ВОЛЕЙБОЛ 13:40 часа (Лига на нациите, ... прочетете още »
Бразилци с ултиматум към ЦСКА за 650 хиляди долара
ЦСКА има едноседмичен срок, в който да заяви желанието си да привлече за постоянно нападателя Маурисио Гарсес, ... прочетете още »
Кольо Колев за скандала в НС: Тотално безумие и инфантилизъм
”До голяма степен подозирам, че има връзка с 1 юни - Деня на детето. Много често ми ... прочетете още »
Крум Зарков: Бях убеден, че омертата ще се спука
„Удовлетворен съм от приетите текстове. Дълго време защитавам тезата, че държавата не може да си позволи да ... прочетете още »
Четирима души са ранени след сбиване в Швеция
Четирима души са ранени и откарани в болница в шведския град Ескилстуна след инцидент, определен като опит ... прочетете още »
В Мексиканския залив се образува тропическа депресия
В Мексиканския залив се образува тропическа депресия в официалния първи ден на атлантическия сезон на ураганите, започнал ... прочетете още »
ООН призовава за помощ: Над 100 000 бежанци от Судан се намират в Чад
Броят на суданците, избягали в съседен Чад през последния месец и половина заради конфликта в страната им, ... прочетете още »
ПСЖ: Треньорът се изказа погрешно за Меси!
Френският шампион Пари Сен Жермен се опитва да поправи щетите, които причини старши треньорът Кристоф Галтие. Вчера ... прочетете още »