Сумистът родом от град Елхово Даниел Иванов – Аоияма е новия Почетен гражданин на Елхово

Публикувано преди 2 месеца  |  Общество

Сумистът родом от град Елхово Даниел Иванов – Аоияма е новия Почетен гражданин на Елхово. Това решиха с пълно единодушие общинските съветници на заседанието си днес по предложение на кмета на Община Елхово Петър Киров.

Номинацията е за постигнати изключителни успехи в международни изяви в областта на спорта. Името му ще бъде вписано в летописната книга на Община Елхово.

Отличителният знак Почетен гражданин на Елхово ще бъде връчен на по-късен етап, когато Аоияма ще бъде на родна земя.

Даниел Иванов Иванов е български сумист, роден на 19 юни 1986 година в град Елхово. Започва да се занимава с борба още на 11 години в гр. Елхово. На 13 години започва да се състезава в ЦСКА за период от 6 години. В престоя си там има едно участие на световно първенство по сумо за юноши в Япония. През 2006 година записва профил треньор по сумо в НСА-София, като паралелно се подготвя за състезания на европейско и световно ниво. През 2007 година се запознава с Калоян Махлянов Котоошу, който му помага да замине за Япония. Прави успешен дебют в сумото в Япония през лятото на 2009 година срещу състезател от Монголия. Впоследствие той постига 18 поредни победи.

Само след 12 турнира и в рамките на 2 години се изкачва до елитната топ дивизия „Макуучи“ на професионалното сумо. Дебютът му сред най-добрите 42-ма сумиста през ноември 2011 година е впечатляващ – 11 победи и 4 загуби като за това му представяне е награден с приза „Канто-шо“ за боен дух . В елита на Япония до този момент Аоияма е печелил този приз общо четири пъти, а веднъж е награден и с наградата за най-техничен сумист. Най-високият сумо ранг, който е достигал е „секиваке“ (третия ранг в професионалното сумо и един от четирите в групата саняку), като с този ранг се състезава на два турнира – през ноември 2014 и януари 2015 година.

От ноември 2011 година до този момент в елитната „Макуучи“ дивизия има участие в общо 67 турнира като  само веднъж е изпадал в долна дивизия, но поради контузия (през януари 2018 година). Още на следващия турнир се изкачва отново в елита. На два пъти (юли 2017 година и март 2021 година) се класира на второ място в „макуучи“ дивизията, като веднъж (през септември 2013 година) побеждава (кинбоши) девет кратния велик шампион (йокозуна) Харумафуджи.

До този момент Даниел Иванов Иванов е постигнал общо 557 победи като това са всичките му победи в Япония, а не само тези в най-горната дивизия „Макуучи“, които са общо 481. Не са много действащите сумисти, които имат подобен резултат.

С указ от 11.10.2021 год. за промяна на българско гражданство е освободен от българско гражданство поради липса на споразумение между Р.България и Япония за двойно гражданство.

На 16 март 2022, е обявено официално че е придобил Японско гражданство и сега неговото име е Форута Косуке.Статията е публикувана на 23 март 2023

НОВИНИ ИЗВЪН ЕЛХОВО
Инстаграм звезда се показа по розово бельо
Брит Мануела е модел и Инстаграм звезда. Брит е американка. Тя е родена през щастливата за националния ... прочетете още »
Ако са депутати: 52% от българите биха подкрепили в пленарна зала кабинета "Денков-Габриел"
52% от хората биха гласували "за" правителството "Денков-Габриел". Това сочи експресното национално-представително проучване на "Алфа рисърч", направено ... прочетете още »
Димитър Стоянов защити Радев и се скара на ген. Атанасов
Днес направихме отчет на това, което свърши служебното правителство за последните четири месеца. Бих пожелал успех на ... прочетете още »
Михаил Екимджиев: Сериалът на "Политико" продължава, сега епизодът е "Въшките на тиквата" срещу Каскета
"Сега сме във втория епизод на сериала от заглавието на "Политико" - "Каскета срещу Тиквата". Заглавието е ... прочетете още »
Скромен успех за Ердоган! Инфлацията в Турция спадна под 40 на сто
Годишната инфлация в Турция падна до 39,59% през май, показаха официални данни в понеделник, като цяло в ... прочетете още »
Секретна сделка: Техеран е продал различни видове боеприпаси на Русия
Британският телевизионен канал Sky News публикува предполагаем договор за доставка на различни видове боеприпаси от Иран на ... прочетете още »
Американка се щракна по бяла риза и бельо
Алекса Колинс е Инстаграм звезда. Тя е модел. Американката се интересува от Формула 1. Жената сподели снимки ... прочетете още »
Сделка между Реал и Челси?
Реал Мадрид може да подпише с играча на Челси Кай Хаверц за около 60 милиона евро плюс ... прочетете още »