Еманюел Макрон: Не убедихме всички за реформата, но не съжалявам за нищо

Публикувано преди 3 месеца  |  Света

Френският президент Еманюел Макрон иска да въведе спорната пенсионна реформа до края на годината. Актуални социологически проучвания обаче показват, че до 70% от французите отхвърлят точно тази реформа. Одобрението за политиката на президента Макрон е спаднало до 28%.

Това явно не тревожи френския президент твърде силно, защото в телевизионно интервю от Елисейския дворец каза, че не гледа рейтингите, а прави това, което е нужно за страната. Макрон заяви също, че вдигането на пенсионната възраст на 64 години не е приятна мярка, но е била наложителна.

Спорната пенсионна реформа беше прокарана от правителството му без официално гласуване в парламента. След това правителството оцеля при два вота на недоверие с крехко мнозинство. Протестите и стачките срещу реформата и президента, някои от които преминават с насилие, продължават в много френски градове.

„Жалко е, че не успяхме да убедим всички. Не съм щастлив от това, но не съжалявам за нищо. Правя това, което трябваше да се направи“, зави френският президент и увери, че е можел да действа и като неговите предшественици, а именно – да протака реформите и просто да замита проблемите под килима, пише DW.

„Екстремното насилие не е част от тази република“, настоя Макрон.

Той покани социалните партньори, синдикатите и бизнеса да разговарят за по-нататъшни реформи и по широк кръг от теми: за по-високо минимално заплащане, за намаляване на безработицата и повече работни места в промишлеността, както и за социалните проблеми. Макрон обяви и нов данък върху свръхпечалбите в промишлеността и обеща да осигури повече справедливост за работещите и здравословни условия на труд за по-възрастните работници.

Източник: fakti.bgСтатията е публикувана на 23 март 2023


НОВИНИ ИЗВЪН ЕЛХОВО
Времето днес, прогноза за петък, 9 юни: Слънчево, вероятни валежи само в планините на запад
Днес ще преобладава слънчево време, предаде БНТ. Вероятност за валежи, придружени от гръмотевици, има само в планинските ... прочетете още »
9 юни 1923 г. Кървава гражданска война! Преврат сваля Александър Стамболийски
На 9 юни 1923 г. в България е извършен преврат. Той поставя началото на кървава ескалация в ... прочетете още »
Важните новини във ФАКТИ на 08.06.2023 г.
Бивш командос: Какъв инфаркт?! Ангел Христов го убиха Докато сме живи и ги споменаваме, тези хора няма ... прочетете още »
Борислав Сарафов описа странното държание на Иван Гешев след атентата
В два поредни дни главният прокурор Иван Гешев се държеше първо приятелски, а след това войнствено с ... прочетете още »
Най-голямата тайна през последните месеци: това ли е посоката на украинската контраофанзива
The Washington Post съобщи по-рано днес, че дългоочакваната украинска контраофанзива е започнала. От месеци се пази в ... прочетете още »
Малко чудо: Депутатите ще дарят кръв в пленарна зала
Кръводарителска акция ще се проведе в Народното събрание на 28 юни. Това решиха единодушно депутатите по време ... прочетете още »
България ще има нов еврокомисар
В следващите дни Европейската комисия (ЕК) ще поиска официално от България да номинира нов български еврокомисар. Това ... прочетете още »
Заповедта за взривяването на язовира е дадена от телефона на Путин
Руските нашественици взривиха Каховската водноелектрическа централа във вторник, 6 юни, след като получиха команда директно от кабинета ... прочетете още »