Еманюел Макрон: Не убедихме всички за реформата, но не съжалявам за нищо

Публикувано преди 1 година  |  Света

Френският президент Еманюел Макрон иска да въведе спорната пенсионна реформа до края на годината. Актуални социологически проучвания обаче показват, че до 70% от французите отхвърлят точно тази реформа. Одобрението за политиката на президента Макрон е спаднало до 28%.

Това явно не тревожи френския президент твърде силно, защото в телевизионно интервю от Елисейския дворец каза, че не гледа рейтингите, а прави това, което е нужно за страната. Макрон заяви също, че вдигането на пенсионната възраст на 64 години не е приятна мярка, но е била наложителна.

Спорната пенсионна реформа беше прокарана от правителството му без официално гласуване в парламента. След това правителството оцеля при два вота на недоверие с крехко мнозинство. Протестите и стачките срещу реформата и президента, някои от които преминават с насилие, продължават в много френски градове.

„Жалко е, че не успяхме да убедим всички. Не съм щастлив от това, но не съжалявам за нищо. Правя това, което трябваше да се направи“, зави френският президент и увери, че е можел да действа и като неговите предшественици, а именно – да протака реформите и просто да замита проблемите под килима, пише DW.

„Екстремното насилие не е част от тази република“, настоя Макрон.

Той покани социалните партньори, синдикатите и бизнеса да разговарят за по-нататъшни реформи и по широк кръг от теми: за по-високо минимално заплащане, за намаляване на безработицата и повече работни места в промишлеността, както и за социалните проблеми. Макрон обяви и нов данък върху свръхпечалбите в промишлеността и обеща да осигури повече справедливост за работещите и здравословни условия на труд за по-възрастните работници.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 23 март 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО