Дългоочакваната украинска контраофанзива ще започне „много скоро“

Публикувано преди 2 месеца  |  Света

От няколко месеца Украйна се готви за мащабна контраофанзива, с която цели да си върне териториите, окупирани от Русия. В украинските медии и канали в Телеграм съобщават, че офанзивата ще започне съвсем скоро, но все още няма яснота в кое направление и дали ЗСУ готвят изненада.

Главният командир на сухопътните сили на Украйна сега каза в загадъчно съобщение, че офанзивата наближава. Генерал-полковник Олександър Сирски каза, че руските сили „губят значителна сила и се изчерпват“ в битката за Бахмут.

„Много скоро ще се възползваме от тази възможност, както направихме в миналото край Киев, Харков, Балаклия и Купянск“, каза той, изброявайки украинските контраофанзиви миналата година, които се оказаха повратни моменти във войната.

Сирски беше един от висшите командири зад стратегията на Украйна миналата година, която отблъсна руската атака срещу Киев. Украински официални лица и западни анализатори казаха, че руската офанзива около Бахмут изглежда спира. Руските сили са хвърлили голямо количество оръжия и жива сила за превземането на района, но не успяват да го направят след месеци битки.

Украинският президент Володимир Зеленски междувременно посети южната Херсонска област, запозна се със състоянието на местната инфраструктура и обеща „да възстанови всичко“ след руската инвазия. Украинската контраофанзива миналата година принуди руските войски да се изтеглят от областната столица Херсон след месеци окупация. Работниците в района сега работят по възстановяването на електроснабдяването и водоснабдяването.

Източник: fakti.bgСтатията е публикувана на 23 март 2023

НОВИНИ ИЗВЪН ЕЛХОВО
"Възраждане" с първи коментар за поисканите от Иван Гешев имунитети
Народните представители на "Възраждане" - Ангел Георгиев и Веселин Вешев ще имат възможност да спечелят образуваното дело, ... прочетете още »
Той ли е новият шеф на НАТО?
Британският премиер похвали днес министъра на отбраната Бен Уолъс, като го нарече "фантастичен" и заяви, че застава ... прочетете още »
Европейската комисия призова: Незабавно ограничете съдържанието, създадено от изкуствен интелект
Европейската комисия призова днес големите интернет платформи незабавно да започнат да обозначават съдържанието, създадено от изкуствен интелект, ... прочетете още »
Бизнес-дамата Матилда е тотална звезда в Инстаграм
Матилда Тантот е бизнес-дама. Красавицата се занимава и със спорт, като набляга най-вече на плуването. Жената е ... прочетете още »
Маестро Лука Модрич стяга куфарите на "Бернабеу"
Един от кавалерите на Златната топка Лука Модрич се насочва към изхода на "Бернабеу". От 2012 година ... прочетете още »
Адв. Ивайло Дерменджиев е притеснен от паралелната държава
Паралелната държава ме изумява и притеснява. За да има сигурност, да идват инвеститори и да вървим напред, ... прочетете още »
"Шалом" няма претенции към България за периода 1940 - 1944 година
Организацията на евреите в България “Шалом” и нейното ръководство няма, не е имала и няма да има ... прочетете още »
Тихомир Стойчев: Кой ще защити останалия жив от Братя Галеви?
Кризата у нас – политическа и икономическа, започна да рефлектира и в отношенията в криминалните среди. Това ... прочетете още »