Платихме 1.16 милиарда евро по 7-годишни облигации, емитирани през 2016 година

Публикувано преди 2 месеца  |  България

Министерството на финансите изплати 1 165,45 млн. евро в полза на държателите на седемгодишни еврооблигации на Република България, които са част от емитираните през март 2016 г. на международните капиталови пазари седем и дванадесет годишни облигации по средносрочната програма за емитиране на дълг на външните пазари.

В сумата са включени номиналната стойност на облигацията в размер 1 144,0 млн. евро, както и последният дължим лихвен купон в размер на 21,450 млн. евро. По другия транш, 12 годишна емисия облигации, са изплатени редовни лихви в размер на 25,5 млн. евро.

Министерството на финансите нареди плащане на редовни лихвени купони по 12 годишна и 20 годишна емисии облигации, емитирани на 26 март 2015 г. на международните капиталови пазари по средносрочната програма за емитиране на дълг на външните пазари, общо в размер на 54,375 млн. евро.

Общата сума на плащанията през март 2023 г. по емитираните през 2015 г. и 2016 г. еврооблигации възлиза на 1 245,325 млн. евро, в т.ч. 1 144,0 млн. евро погашения и 101,325 млн. евро лихви.

В резултат на извършените дългови операции през март, държавният дълг на Република България се редуцира с близо 2,3 млрд. лв. – от 39,1 млрд. лв. в края на февруари 2023 г. на 36,8 млрд. лв. в края на март 2023 г.

Източник: fakti.bgСтатията е публикувана на 23 март 2023

НОВИНИ ИЗВЪН ЕЛХОВО
Ако са депутати: 52% от българите биха подкрепили в пленарна зала кабинета "Денков-Габриел"
52% от хората биха гласували "за" правителството "Денков-Габриел". Това сочи експресното национално-представително проучване на "Алфа рисърч", направено ... прочетете още »
Димитър Стоянов защити Радев и се скара на ген. Атанасов
Днес направихме отчет на това, което свърши служебното правителство за последните четири месеца. Бих пожелал успех на ... прочетете още »
Михаил Екимджиев: Сериалът на "Политико" продължава, сега епизодът е "Въшките на тиквата" срещу Каскета
"Сега сме във втория епизод на сериала от заглавието на "Политико" - "Каскета срещу Тиквата". Заглавието е ... прочетете още »
Скромен успех за Ердоган! Инфлацията в Турция спадна под 40 на сто
Годишната инфлация в Турция падна до 39,59% през май, показаха официални данни в понеделник, като цяло в ... прочетете още »
Секретна сделка: Техеран е продал различни видове боеприпаси на Русия
Британският телевизионен канал Sky News публикува предполагаем договор за доставка на различни видове боеприпаси от Иран на ... прочетете още »
Американка се щракна по бяла риза и бельо
Алекса Колинс е Инстаграм звезда. Тя е модел. Американката се интересува от Формула 1. Жената сподели снимки ... прочетете още »
Сделка между Реал и Челси?
Реал Мадрид може да подпише с играча на Челси Кай Хаверц за около 60 милиона евро плюс ... прочетете още »
Много лоша новина за ЦСКА
Капитанът на ЦСКА Юрген Матей скъса предна кръстна връзка и му предстои дълъг период на възстановяване. "Червените" ... прочетете още »