Индия е недоволна: Русия не изпълнява оръжейните си поръчки

Публикувано преди 3 месеца  |  Света

Поради войната в Украйна Русия не е в състояние да изпълни жизненоважни отбранителни поръчки, които е поела към армията на Индия. Това твърдят индийските военновъздушни сили, цитирани от „Ройтерс“.

Ню Делхи се опасява, че нахлуването на руските сили в Украйна през февруари 2022 г. може да засегне военните доставки от най-големия източник на отбранително оборудване за Индия. Изявлението на индийските ВВС е първото официално потвърждение за подобни пропуски.

Представител на индийските ВВС съобщи, че Русия е планирала „голяма доставка“ тази година, която обаче няма да се осъществи.

Говорител на руското посолство в Ню Делхи заяви, че не разполага с информация, която може да потвърди това твърдение.

Най-голямата текуща доставка е системата за противовъздушна отбрана С-400 „Триумф“, закупена от Индия през 2018 г. за 5,4 милиарда долара. Три от тези системи са доставени, като се очакват още две.

Индийските ВВС са зависими от Русия и за резервни части за своите изтребители Су-30МКИ и МиГ-29.

Русия и Съветският съюз преди нея са основният източник на оръжия и отбранителна техника за Индия от десетилетия.

По данни на Стокхолмския международен институт за изследване на мира на Русия се падат 8,5 милиарда долара от общо 18,3 милиарда долара, разходени от Индия за внос на оръжия от 2017 г. насам.

През последните две десетилетия Ню Делхи се опитва да намали зависимостта си от Москва и отправи поглед на запад – към Франция, Съединените щати и Израел.

Освен това страната насърчава индийските компании да наблегнат на родното производство в сътрудничество с глобалните играчи.

Индийските ВВС предупредиха, че руско-украинската война е засегнала доставките им толкова много, че те са намалили прогнозираните капиталови разходи за модернизация за финансовата година, приключваща на 31 март 2024 г., с близо 1/3 в сравнение с предходната фискална година.

Военновъздушните сили са предвидили капиталови разходи в размер на 853 милиарда рупии (10,38 милиарда долара) за фискалната 2022-23 г., но са ги свили до 588 милиарда рупии (7,15 милиарда долара) в националния бюджет, представен през февруари.

Източник: fakti.bgСтатията е публикувана на 23 март 2023


НОВИНИ ИЗВЪН ЕЛХОВО
9 юни 1923 г. Кървава гражданска война! Преврат сваля Александър Стамболийски
На 9 юни 1923 г. в България е извършен преврат. Той поставя началото на кървава ескалация в ... прочетете още »
Важните новини във ФАКТИ на 08.06.2023 г.
Бивш командос: Какъв инфаркт?! Ангел Христов го убиха Докато сме живи и ги споменаваме, тези хора няма ... прочетете още »
Борислав Сарафов описа странното държание на Иван Гешев след атентата
В два поредни дни главният прокурор Иван Гешев се държеше първо приятелски, а след това войнствено с ... прочетете още »
Най-голямата тайна през последните месеци: това ли е посоката на украинската контраофанзива
The Washington Post съобщи по-рано днес, че дългоочакваната украинска контраофанзива е започнала. От месеци се пази в ... прочетете още »
Малко чудо: Депутатите ще дарят кръв в пленарна зала
Кръводарителска акция ще се проведе в Народното събрание на 28 юни. Това решиха единодушно депутатите по време ... прочетете още »
България ще има нов еврокомисар
В следващите дни Европейската комисия (ЕК) ще поиска официално от България да номинира нов български еврокомисар. Това ... прочетете още »
Заповедта за взривяването на язовира е дадена от телефона на Путин
Руските нашественици взривиха Каховската водноелектрическа централа във вторник, 6 юни, след като получиха команда директно от кабинета ... прочетете още »
Петима души бяха убити при стрелба на автомивка
Най-малко петима души бяха застреляни днес на автомивка близо до град Назарет в Северен Израел, а при ... прочетете още »