Проф. Касчиев: Няма как да минем без руски части за АЕЦ „Козлодуй“

Публикувано преди 3 месеца  |  България

Няма как да минем без това, поне засега, каза в предаването „Лице в лице“ по БТВ ядреният физик проф. Георги Касчиев по повод приетото вчера от служебното правителство решение за дерогация за АЕЦ „Козлодуй“ за руски резервни части.

Трябваше да се установи какво ще се прави с някои от сключените договори, добави той.

Много от тези резервни части биха могли да се заменят с други, но това е продължителен и труден за изпълнение въпрос, посочи проф. Касчиев.

По думите му замяната на руското ядрено гориво с гориво от „Уестингахус“ крие известни рискове в първите, преходните години.

Трябва да се получи потвърждение, че тези рискове са предвидими. Трябва да се уверим, че няма да има процеси, които да доведат до нарушаване на обвивките на реакторите. Рисковете трябва да бъдат сведени до допустими граници. Безопасността е на първо място, каза още ядреният физик.

Източник: fakti.bgСтатията е публикувана на 23 март 2023


НОВИНИ ИЗВЪН ЕЛХОВО
Времето днес, прогноза за петък, 9 юни: Слънчево, вероятни валежи само в планините на запад
Днес ще преобладава слънчево време, предаде БНТ. Вероятност за валежи, придружени от гръмотевици, има само в планинските ... прочетете още »
9 юни 1923 г. Кървава гражданска война! Преврат сваля Александър Стамболийски
На 9 юни 1923 г. в България е извършен преврат. Той поставя началото на кървава ескалация в ... прочетете още »
Важните новини във ФАКТИ на 08.06.2023 г.
Бивш командос: Какъв инфаркт?! Ангел Христов го убиха Докато сме живи и ги споменаваме, тези хора няма ... прочетете още »
Борислав Сарафов описа странното държание на Иван Гешев след атентата
В два поредни дни главният прокурор Иван Гешев се държеше първо приятелски, а след това войнствено с ... прочетете още »
Най-голямата тайна през последните месеци: това ли е посоката на украинската контраофанзива
The Washington Post съобщи по-рано днес, че дългоочакваната украинска контраофанзива е започнала. От месеци се пази в ... прочетете още »
Малко чудо: Депутатите ще дарят кръв в пленарна зала
Кръводарителска акция ще се проведе в Народното събрание на 28 юни. Това решиха единодушно депутатите по време ... прочетете още »
България ще има нов еврокомисар
В следващите дни Европейската комисия (ЕК) ще поиска официално от България да номинира нов български еврокомисар. Това ... прочетете още »
Заповедта за взривяването на язовира е дадена от телефона на Путин
Руските нашественици взривиха Каховската водноелектрическа централа във вторник, 6 юни, след като получиха команда директно от кабинета ... прочетете още »