На живо девето редовно заседание на ОбС-Елхово »

Висша дипломация! Саудитска Арабия размразява отношенията си и със Сирия

Публикувано преди 1 година  |  Света

Саудитска Арабия и Сирия са се споразумели да отворят отново посолствата си и да възстановят дипломатическите си отношения след тяхното прекъсване преди повече от десетилетие. Това съобщава „Ройтерс“, позовавайки се на източници, запознати с въпроса.

Това е поредна стъпка на регионално сближаване за Рияд.

Контактът между Дамаск и Рияд набра скорост след забележителното споразумение за възстановяване на връзките между Саудитска Арабия и Иран – ключов съюзник на сирийския президент Башар Асад, обясни източник, свързан с Дамаск.

Възстановяването на връзките между Саудитска Арабия и Сирия ще отбележи напредък в завръщането на Дамаск в арабското лоно, тъй като това ще бъде най-значимото развитие досега в действията на арабските държави за нормализиране на връзките с Асад.

Сирия беше изключена от Арабската лига и Асад беше отбягван от много западни и арабски държави заради жестокото потушаване на протестите в началото на гражданската война през 2011 г.

Друг източник, свързан с Дамаск, разкри, че двете правителства се готвят да отворят отново посолствата си след Рамазан байрам – мюсюлмански празник в края на април. Решението дойде след разговори в Саудитска Арабия с високопоставен служител на сирийското разузнаване, твърди трети регионален източник и дипломат в региона на Персийския залив, пожелал анонимност.

На пръв поглед неочакваният пробив показва как споразумението между Техеран и Рияд дава отражение и върху други регионални кризи, където съперничеството подхранва конфликти, какъвто е случаят с войната в Сирия.

Съединените щати и няколко от техните регионални съюзници, като Саудитска Арабия и Катар, подкрепиха някои от сирийските бунтовници. Асад обаче успя да победи бунтовниците в по-голямата част от Сирия, благодарение до голяма степен на шиитски Иран и Русия.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 23 март 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО