Глас народен! Одобрението за Джо Байдън се доближи до минимума, сочи проучване зад Океана

Публикувано преди 3 месеца  |  Света

Одобрението за президента Джо Байдън бележи лек спад в сравнение с равнището от предишния месец, но е близо до най-ниската точка, откакто той е президент, показва допитване на Центъра за изследване на обществените въпроси на Асошиейтед прес-NORC, съобщава БТА.

Според него през последните няколко месеца се наблюдават умерени колебания в подкрепата за Байдън. В новото проучване президентът се ползва с одобрението на 38% от сънародниците си, при 45% през февруари и 41% през януари. През юли миналата година рейтингът му достигна най-ниската си точка за цялото му президентско управление – 36%, когато домакинствата в САЩ започнаха да изпитват цялата тежест на нарастващите разходи за гориво, храна и други.

Интервютата с анкетираните показват, че обществото изпитва смесени чувства към Байдън, който се очаква да обяви кандидатурата си за преизбиране до лятото на тази година. Когато става въпрос за президента, хората обикновено застават в една от двете крайности – абсолютна лоялност и агресивна омраза, които са характерни за разделената политика.

„Не смятам, че той най-добре представя моята позиция и проблеми. Но знам, че да бъдеш президент е свързано с компромиси“, каза 30-годишният Андрю Дуайър за Байдън.

Само 31% от запитаните одобряват управлението на Байдън в сферата на икономиката, което е приблизително същото като през последната година. Управлението му на икономиката се възприема като слабо поне от края на 2021 г., когато инфлацията, за която администрацията предполагаше, че е временна, се превърна в по-голям проблем за бизнеса и семействата.

Петдесет и една годишният Майкъл Маккомас е гласувал за републиканците през 2020 г., дава средна оценка за президента. Той отбеляза, че ще са необходими години, за да се определи дали федералните разходи за инфраструктура отговарят на дадените от Байдън обещания.

Разликата между цялостното одобрение на Байдън и одобрението за работата му по отношение на икономиката се дължи основно на демократите, 76% от които казват, че одобряват начина, по който той се справя с работата си като президент, докато 63% одобряват справянето му с икономиката. Малцина републиканци одобряват Байдън и по двата въпроса.

Само около една четвърт от американците смятат, че икономиката се развива добре или че страната се движи в правилната посока, показва допитването. Тези цифри също се променят съвсем леко през последните няколко месеца.

Оценките за работата на Байдън в областта на външната политика (39% одобрение) и изменението на климата (41% одобрение) са почти сходни с общото равнище на одобрение. Към 74% от демократите и 9% от републиканците одобряват Байдън по отношение на външната политика, а 67% от демократите и 17% от републиканците одобряват работата му по отношение на климатичните промени.

Тереза Оджуро, 29-годишна докторантка в Рочестър, Ню Йорк, заяви, че е очаквала повече от Байдън – „просто малко повече стабилност в икономиката“. Оджуро, гласувала за Байдън през 2020 г., също така отбеляза, че банковите фалити влияят негативно на оценката ѝ, а също, че е обезпокоена от това колко високи са данъците в щата Ню Йорк в сравнение с предоставяните придобивки.

„Ако Байдън си върши работата, защо в щат като този, виждате, че хората наистина страдат? Това е една от основните причини, поради които се налага да се промени политиката“, казва Оджуро.

Допитването е осъществено сред 1081 пълнолетни лица, от 16 до 20 март. Статистическата грешка е 4 процентни пункта.

Източник: fakti.bgСтатията е публикувана на 23 март 2023


НОВИНИ ИЗВЪН ЕЛХОВО
Времето днес, прогноза за петък, 9 юни: Слънчево, вероятни валежи само в планините на запад
Днес ще преобладава слънчево време, предаде БНТ. Вероятност за валежи, придружени от гръмотевици, има само в планинските ... прочетете още »
9 юни 1923 г. Кървава гражданска война! Преврат сваля Александър Стамболийски
На 9 юни 1923 г. в България е извършен преврат. Той поставя началото на кървава ескалация в ... прочетете още »
Важните новини във ФАКТИ на 08.06.2023 г.
Бивш командос: Какъв инфаркт?! Ангел Христов го убиха Докато сме живи и ги споменаваме, тези хора няма ... прочетете още »
Борислав Сарафов описа странното държание на Иван Гешев след атентата
В два поредни дни главният прокурор Иван Гешев се държеше първо приятелски, а след това войнствено с ... прочетете още »
Най-голямата тайна през последните месеци: това ли е посоката на украинската контраофанзива
The Washington Post съобщи по-рано днес, че дългоочакваната украинска контраофанзива е започнала. От месеци се пази в ... прочетете още »
Малко чудо: Депутатите ще дарят кръв в пленарна зала
Кръводарителска акция ще се проведе в Народното събрание на 28 юни. Това решиха единодушно депутатите по време ... прочетете още »
България ще има нов еврокомисар
В следващите дни Европейската комисия (ЕК) ще поиска официално от България да номинира нов български еврокомисар. Това ... прочетете още »
Заповедта за взривяването на язовира е дадена от телефона на Путин
Руските нашественици взривиха Каховската водноелектрическа централа във вторник, 6 юни, след като получиха команда директно от кабинета ... прочетете още »