ЕС одобри план за доставяне на боеприпаси на Украйна

Публикувано преди 1 година  |  Света

Лидерите от Европейския съюз одобриха днес план за изпращане на 1 милион единици артилерийски боеприпаси на Украйна в следващите 12 месеца, за да ù помогнат да се бори с руската инвазия, предаде Асошиейтед прес, съобщи БТА.

По-рано тази седмица министрите на външните работи и отбраната на страните от ЕС одобриха плана за покупки на боеприпаси по ускорена процедура. Сега лидерите на 27-те държави членки дадоха своето политическо одобрение на среща на върха в Брюксел.

„Вземайки предвид интересите на всички държави членки в сигурността и отбраната, Европейският съвет приветства споразумението. . . за доставяне на боеприпаси „земя-земя“ и артилерийски боеприпаси на Украйна и – ако бъде поискано – ракети“, се казваше в заключенията от срещата.

Според различни оценки Украйна изстрелва между 6000 и 7000 артилерийски снаряда на ден, което е около една трета от изстрелваните от Русия. Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел каза тази седмица, че е осигурил одобрение за отпускане на 1 милиард евро за насърчаване на държавите членки да предоставят артилерийски снаряди от своите съществуващи запаси и евентуални предстоящи поръчки. Още 1 милиард евро се предвижда да отидат за ускоряване на нови поръчки и насърчаване на страните да работят заедно за покупки чрез Европейската агенция по отбрана или на групи от поне три държави.

Германия по-рано призова страните да се присъединят към нейните усилия за покупки, които според нея ще се осъществят по-бързо. Унгария казва, че няма да участва в доставянето на боеприпаси на Украйна, настоявайки, че е ангажирана с мира, но заявява, че няма да пречи на другите държави да правят това, като блокира споразумението.

Българският президент Румен Радев също изключи възможността за доставяне на снаряди, докато служебното правителство е на власт в България. „Това е наше суверенно решение“, каза той. „България ще подкрепя европейските дипломатически усилия за възстановяване на мира“, заяви Радев. Лидерите от ЕС също така ще обсъдят възможността за добавяне на 3,5 милиарда евро към Европейския механизъм за подкрепа на мира, който се използва за възстановяване на разходите на страните членки, които доставят оръжия, боеприпаси и военна подкрепа на Украйна.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 23 март 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО