Коленичил ли е Путин пред Си: проверка на фактите

Публикувано преди 1 година  |  Света

Визитата на китайския държавен глава Си Дзинпин в Русия привлече вниманието на редица международни медии. Демонстрираната близост между Си и Путин, както и новият пакт, подписан от тях, са сигнали за задълбочаване на стратегическото партньорство между Китай и Русия. А в същото време Западът очаква Китай да стои настрана от Русия – най-вече заради скорошната заповед за арест на руския президент, издадена от Международния наказателен съд.

На фона на тези развития една снимка, за която се предполага, че е от срещата между двамата лидери, се разпространява в социалните медии. Твърди се, че на нея Владимир Путин коленичи пред Си Дзинпин. Жестът би бил символичен – ако беше действителен.

Твърдение: „Путин е на колене, кълне се във вярност на своя господар Си“, пише потребител в Туитър в публикация, придружена с въпросното изображение. Друг пък се шегува, че Путин сигурно вече страда болки в коленете. Кореспондент на украинската медия Kyiv Post също споделя снимката, която се разпространява и в Telegram и платформата за изображения imgur. Във всички платформи тя е видяна общо над милион пъти. Но коленичил ли е наистина Путин пред Си?

Проверка на фактите: Невярно.

Путин не е коленичил пред Си – снимката е фалшива. Освен факта, че подобен жест на подчинение от един към друг световен лидер е нереалистичен, нашето разследване показва, че това изображение е генерирано с помощта на приложение с изкуствен интелект. За това има редица индикации.

На първо време потърсихме снимката с обратно търсене по изображение, което показва, че за първи път е публикувана на 20 март. Първоизточникът ѝ обаче не може да бъде установен посредством търсенето по изображение.

Деформирани уши, огромни обувки, странни ръце

Няколко детайла се набиват на очи, когато кадърът се уголеми. Обувката на коленичещия човек, за когото се твърди, че е Путин, е непропорционално голяма и широка. Освен това прасецът на същия му крак изглежда странно издължен. Наполовина прикритата глава на човека също е твърде голяма и със странни пропорции спрямо цялото тяло. На ухото му също се забелязват странни деформации, които не могат да бъдат забелязани на ушите на Путин на други снимки. Ухото на Си също изглежда деформирано и твърде голямо. Най-странното нещо в изображението обаче е свързано с човека, който стои отстрани – ръцете му изглеждат сякаш се сливат една в друга.

Опитът с изображения, генерирани от изкуствен интелект, показва, че те обикновено показват именно такива деформации. Наскоро с помощта на изкуствен интелект беше генерирано и фалшиво изображение, на което бившият президент на САЩ Доналд Тръмп уж е арестуван. Приложения с изкуствен интелект като Midjourney и DALL-E позволяват създаването на много реалистични изображения с естествено изглеждащи хора и среда. Те обаче често допускат грешки – най-вече в нереалистично изобразени ръце и уши.

57% гаранция, че изображението е генерирано от ИИ

Проверихме изображението и с детектор, който засича генерирани от изкуствен интелект снимки. Програмата The Hugging Face проверява изображенията за несъразмерни детайли и оценява шансът те да са изфабрикувани. В случая със снимката, на която Путин предполагаемо коленичи пред Си, детекторът определя, че тя е на 57% изфабрикувана.

Потърсихме и снимки от визитата на Си в Русия. Обърнахме специално внимание на детайли, които приличат на онези в изображението с „коленичилия Путин“. Резултатът показа, че в нито една снимка, разпространена от Getty Images или от руската информационна агенция ТАСС, няма никаква прилика с въпросното изображение. Мебелите в помещението, където Путин уж коленичи пред Си също не съвпадат с онези, разпространени от официалните канали.

Извод: Снимката, за която се твърди, че показва Путин, коленичил пред Си, е фалшива. Такава не е налична в нито една официална база данни на фотографските агенции, отразявали събитието. Нашето разследване установи и признаци, че изображението е създадено с помощта на изкуствен интелект.

Автор: Йоша Вебер

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 23 март 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО