Журналист: Путин се притече на помощ на Ердоган за слуховете колко точно е болен

Публикувано преди 12 месеца  |  Света

В Судан и в други африкански държави войните не свършват, само от време на време се засилват и привличат вниманието на обществото. Това заяви журналистът от в. „Сега“ Светослав Терзиев в ефира на Nova News.

„Судан е държава с изключителна бедност. Преди години от нея се отцепи Южен Судан, поради това, че бедността тласка хората към вражди помежду им. Малкото налични ресурси водят до насилие. Не е чудно, че бивши съюзници като сегашните воюващи влизат в битка. Не виждам решение в близко време. Може да има примирие под международен натиск, включително от Русия, която се намесва“, смята той, цитиран от novini.bg.
„Когато на някоя територия, в случая Судан, има сблъсък на големи държави, привличат вниманието на медиите. Когато воюват помежду си, не ги забелязваме. „Вагнер“ не чака покани, може сама да се покани и го прави. Така го направи и в Украйна, там главорезите са острието на руската агресия. Това е групировка, съставена от затворници предимно, излежаващи присъди, но с условието да воюват и ако не ги убият, имат перспективата да бъдат освободени. Много държави я разглеждат като терористична организация. Това не е законно държавно формирование, макар да върши работа на режима на Путин. Групировката се „перчеше“ в африкански територии предимно с френско влияние. Това, че печелят Буркина Фасо, не допринася особено за руския авторитет. В ООН продължават да нямат много приятели и така е от месеци“, коментира още той.

По думите му често моралът не е водещ в международната политика. „Русия имаше много голям интерес от председателството на Съвета за сигурност на ООН, за да докаже своето международно присъствие, което е доста отслабено. Държава, която е такъв нарушител на устава на ООН, да се явява негова защитница – това е пълен абсурд. И външният министър Сергей Лавров водеше заседанието, афиширайки, че не го интересува мнението за другите държави.“

„Реджеп Ердоган се опитва да играе ролята на посредник. Не признава присвояването на Крим, не признава завладяването на територии. Той обаче не критикува Русия. Той смята, че трябва да е равно отдалечен. Той си е в НАТО, възползва се от тази ситуация за своите вътрешнополитически и икономически цели. Той днес точно получи подкрепа от Русия. Справянето със слуховете за това колко точно е болен – на помощ му се притече Владимир Путин. Показаха, че двамата са разговаряли по телефона и после са комуникирали чрез видеовръзка. Путин му се притече на помощ, за да покаже, че Ердоган може да продължи да управлява“, каза още той.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 27 април 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО