Гърция няма да се присъедини към забраните за украинско зърно

Публикувано преди 12 месеца  |  Света

Забраните върху украинското зърно и други хранителни продукти, въведени едностранно от съседите на разкъсаната от война страна, не са „жизнеспособни“, заяви Константинос Багинетас, генерален секретар на гръцкото министерство на земеделието, пред министрите на земеделието от ЕС в Люксембург, съобщи гръцкото издание Euractiv.

През юни миналата година Европейската комисия се съгласи да създаде така наречените „коридори на солидарност“, за да позволи на Украйна, основен световен производител и износител на зърно, да продължи да изнася зърно.

Позовавайки се на повишени цени, съседните на Украйна Румъния, България, Полша, Унгария и Словакия въведоха ограничения в началото на тази година, въпреки че Полша и Румъния оттогава премахнаха своите мерки, пише изданието.

„Гърция споделя непропорционалната тежест върху съседните държави-членки и разбира реакциите и мобилизацията на техните фермери“, заяви Багинетас пред министрите на земеделието и рибарството на ЕС.

Но „едностранните национални мерки не са функционално решение“ и „трябва да се избягват“, добави той, имайки предвид едностранните забрани, въведени през последните седмици.

Гърция подкрепя „по-нататъшното използване на коридори за солидарност“, тъй като те са особено важни при настоящите обстоятелства, добави гръцкият служител.

Той подчерта, че „настоящите предложения на Комисията за незабавно облекчение за съседните държави-членки са стъпка в правилната посока“, отбелязвайки, че глобалното снабдяване с храни и подкрепата за икономиката на Украйна, която се основава главно на износа на селскостопански продукти, трябва да бъдат осигурени, предаде „Фокус“.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 27 април 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО