Русия не си прави илюзии какво ще прави мисията на ЕС в Молдова

Публикувано преди 12 месеца  |  Света

Новата гражданска мисия на ЕС в Молдова едва ли ще помогне за стабилизиране на ситуацията в страната и региона, като се има предвид, че Европейският съюз се превърна в геополитически инструмент на САЩ и НАТО. Това заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

„Виждаме, че ЕС все повече се опитва да се закрепи в постсъветското пространство. Той използва разполагането на своето полево присъствие като инструмент“, посочи тя, визирайки решението на Съвета по външни работи на ЕС от 24 април за създаване на нова гражданска мисия на Европейския съюз в Молдова.

„Като се има предвид коренно промененият характер на ЕС, който се превърна в геополитически инструмент на САЩ и НАТО и открито се конфронтира с Русия, новото му присъствие в Молдова едва ли ще допринесе за стабилизирането на ситуацията в страната и съседния регион. Затова трябва да се отнасяме към него по съответния начин“, отбеляза Захарова.

Според нея чрез мисията ЕС де факто ще упражнява външно управление на Молдова. „Като изтъква партньорския характер на новата мисия, ЕС, както винаги, заблуждава. Мисията ще бъде разположена в рамките на Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС. Това указание не трябва да създава никакви илюзии какво ще правят представителите на ЕС там, де факто осъществявайки външно управление на Молдова“, категорична бе Захарова.

Тя припомни историята на „посредническите усилия“ на Европейския съюз.

„Например безплодните опити на ЕС да изпълни споразумението, постигнато с диалога между Белград и Прищина за създаване на Общността на сръбските общини на Косово, което се саботира открито от косовските власти с пълното съгласие на ЕС и САЩ. Дори „гражданската“ мисия на Европейския съюз в Армения, разположена по геополитически причини през февруари тази година, не допринесе за нормализирането на отношенията в Северен Кавказ. Така че Европейският съюз няма с какво да се похвали“, заключи дипломатът.

По-рано Съветът на ЕС обяви създаването на гражданска мисия, която да помогне на Молдова да се противопоставя на хибридни и киберзаплахи, както и на „чужда намеса и манипулиране на информация“.

Отделно от изказването на Захарова, заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев заяви, че Москва не трябва да води преговори с настоящите лидери на Молдова, които я „продадоха на Румъния“.

Коментарът му дойде, след като молдовският премиер Дорин Речан подчерта, че правителството му няма да позволи на руския президент Владимир Путин да влезе в страната. Думите му бяха в отговор на въпрос дали Путин може да дойде на посещение в бившата съветска република.

„Местните (молдовски) босове предадоха родината си, като я продадоха на Румъния. И няма смисъл да говорим с тях за каквото и да било“, написа Дмитрий Медведев в „Телеграм“.

Той посочи, че към момента никой няма да посещава Молдова. „Може би по-късно“, отбеляза Дмитрий Медведев.

Източник: ТАСС

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 28 април 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО