Последни приготовления на Украйна за контраофанзивата

Публикувано преди 12 месеца  |  Света

Украйна приключва подготовката за контранастъпление срещу руските сили и до голяма степен е готова да го започне. Това обяви украинският министър на отбраната Олексий Резников, цитиран от „Ройтерс“.

„Веднага щом са с нас Божията воля, времето и получим решение от командирите, ще го направим“, увери той на онлайн брифинг.

Резников не посочи дата за начало на контраофанзивата, но заяви: „Общо казано, до голяма степен сме готови“.

Украйна се надява, че планираната контраофанзива ще промени динамиката на войната, която продължава, откакто Русия нахлу на нейна територия преди 14 месеца.

Руските сили държат части от украинската територия на изток, юг и югоизток. В последния си ежедневен доклад за войната украинската армия съобщи, че малкият град Бахмут в източната част на страната остава в центъра на сраженията.

Вчера генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че чуждестранните съюзници и партньори на Киев са доставили почти всички обещани бойни машини на Украйна.

Резников потвърди, че Украйна е получила голям брой модерно оборудване, включително оръжия, които ще служат като „железен юмрук“, и допълни, че обучението с част от западното въоръжение продължава.

Хиляди украински войници се обучават на Запад да използват различни военни средства на бойното поле по комбиниран начин.

Източник: Ройтерс / News.bg

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 28 април 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО