Русия: От 1 юли щатен психолог за ветераните от „специалната военна операция“

Публикувано преди 12 месеца  |  Света

От 1 юли в руските поликлиники ще има щатен психолог, към когото могат да се обръщат всички участници в „специалната военна операция“ – официалното наименование, което в Русия се използва, за да се избегне думата „война“, съобщи news.bg.

До 1 юли здравните служби в Русия провеждат тестови програми за въвеждане на новия механизъм, обяснява министърът на здравеопазването на Руската федерация Михаил Мурашко. В момента по регионите се работи по регионите, за да се осигури новата услуга, разработени по програма за психологическа поддръжка на всички участници в специалната военна операция. Създадена е работна група по организация за медицинска помощ на посттравматично стресово разстройство.

Към психолога ще могат да се обръщат и всички останали граждани, съобщи държавната ТАСС.

Откриването на такава щатна длъжност се случва след като Русия преди 14 месеца започна война срещу Украйна, а преди седем месеца и частична военна мобилизация, в която бяха въвлечени всички федеративни региони и на фронта бяха изпратени нямащи нищо общо с армията. На практика за първи път в руското общество се повдига темата за дългосрочните последици, включително и за психичното здраве, от водената от Кремъл война.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 1 май 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО