На живо девето редовно заседание на ОбС-Елхово »

КНСБ блокира „Орлов мост“

Публикувано преди 12 месеца  |  България

Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) провежда синдикална акция „За правото на сдружаване и достойни заплати!“. Десетки граждани блокираха за движението в центъра на столицата в района на пл. „Орлов мост“, съобщи „NovaNews“.

“Днешната проява е призив за чуваемост към проблемите на хората. Както знаете, те са свързани с техните доходи и с цените, които продължават да растат, и все по-трудно хората свързват двата края. Това трябва да чуят политиците, а не да обясняват на хората с едни милиардни числа как няма пари в държавата и ще фалираме, нещо което не е вярно”, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Той съобщи, че на 4 май ще проведат данъчна конференция, на която ще покажат как и откъде могат да бъдат взети средства.

“Можем да покажем как с малко повече данъчна събираемост, повече приходи и с по-оптимално подреждане на разходите ще се вместим в тези 3% дефицит и ще намерим тези 800 млн. лв. за увеличение на доходите”, посочи президентът на КНСБ.

Според него частният сектор се държи по-адекватно от публичния сектор.

Димитров отбеляза, че КНСБ традиционно отбелязва празника с публични прояви в цялата страна. Той уточни, че през днешния ден експерти от КНСБ ще разговарят с гражданите за темите, които ги вълнуват.

След това на входа на парк „Борисова градина“ ще се проведе синдикален хепънинг. На него гражданите и гостите на град София ще могат да разговарят с експертите на конфедерацията и да получат материали с основните искания на КНСБ.

Конфедерацията на труда „Подкрепа“ организира празнично шествие от 11.00 ч. от пл. “Света Неделя” до музей “Земята и хората”, където от 12.30 ч. започва концерт “Рок за труда”.

На сцената ще забият известни български рок банди и изпълнители, сред които “Спринт”, “Атлас”, “Хоризонт”, Милена, Васко Кръпката, „Подуене блус бенд“, „Медикус“, Конкурент“ и др. Музикалното събитие ще продължи почти 9 часа.

Инициативата е породена от желанието на КТ „Подкрепа“ да покаже, че 1 май е ден на работниците, които вече 137 години се борят за правата си и заради които днес има 8-часов работен ден, здравеопазване, детски надбавки, обезщетения, защитно и предпазно работно облекло.

На този 1 май КТ „Подкрепа“ отново ще постави исканията си за:

1. Решително повишаване на доходите във всички отрасли и икономически дейности!
2. Ефективен, устойчив и справедлив енергиен преход в България!
3. За 80% покритие с колективно трудово договаряне на заетите във всички браншове!
4. Приемането на закон, който да гарантира конституционното право на стачка!
5. Война на безобразните условия на труд в България!
Тази година в инициативата на КТ „Подкрепа“ ще се включи и Националната комисия за борба с трафика на хора, с цел информиране на хората за трудовата експлоатация.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 1 май 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО