Празнично! Масови митинги с искания за по-добри условия на труд белязаха 1 май

Публикувано преди 12 месеца  |  Света

Мащабни демонстрации се проведоха днес в много азиатски държави по случай Международния ден на труда, като основните искания бяха за по-високи заплати и по-добри условия на труд, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

В Южна Корея над 100 000 души се включиха в най-мащабните демонстрации от избухването на пандемията от КОВИД-19 насам. Двата основни митинга, организирани от Корейската конфедерация на синдикатите и от Федерацията на корейските синдикати в столицата Сеул, събраха по около 30 000 души.

Участниците искат повишаване на минималната заплата, настояват да не се облекчават корпоративните наказания за производствени злополуки и протестират срещу, според тях, водената от властите антитрудова политика. Синдикатите винят правителството, че под претекст да отстрани нередности при дейността на профсъюзите всъщност ограничава дейността им.

В Северна Корея официозът „Родон Синмун“ (Вестник на работниците) излезе в голяма уводна статия, в която призова трудещите се да се сплотят около лидера на страната Ким Чен Ун, да изпълняват производствените си квоти и до допринесат за общото благосъстояние.

В Индонезия около 50 000 души отбелязаха Международния ден на труда с демонстрации в столицата Джакарта, организирани от Конфедерацията на индонезийските синдикати, обединяваща 32 профсъюза. Работниците продължават да изразяват недоволство от Закона за създаване на работни места, заменил над 70 предишни трудови закона и имащ за цел да намали бюрокрацията и да привлече повече чуждестранни инвестиции. Противниците му твърдят, че той облагодетелства бизнеса за сметка на трудещите се и на околната среда.

Тържества по случай 1 май в Япония се проведоха през уикинда за пръв път без ограничения от четири години насам. Премиерът Фумио Кишида участва в мигинта в парк в Токио в събота, на който присъстваха хиляди работници, политици и синдикалисти. „Тук съм, тъй като искам да използвам импулса за по-високи заплати. Най-важната цел на моята политика са по-високите заплати“, заяви Кишида пред множеството.

Масови митинги се проведаха днес и в Тайван, Индия и други страни.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 1 май 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО