Конфликтът в Судан не показва признаци на затихване, гражданите се подготвят за още насилие

Публикувано преди 12 месеца  |  Света

Рано тази сутрин в суданската столица Хартум се чуваха изстрели и сражения, а ООН предупреди, че хуманитарната обстановка в Судан е критична. На този фон двата враждуващи лагера отново се обвиниха взаимно в нарушаване на примирието в продължаващия вече трета седмица опустошителен конфликт, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Стотици хора бяха убити, а хиляди пострадаха, след като на 15 април отдавна тлеещата борба за власт между суданската армия и паравоенните Сили за бърза подкрепа (СБП) прерасна във въоръжен конфликт.

Въпреки многобройните обещания за прекратяване на огъня, насилието отново разтърси столицата Хартум, а това крие опасност да възпламени отново етническия конфликт в обширния западен регион Дарфур.

Двете страни заявиха, че официалното споразумение за прекратяване на огъня, което трябваше да изтече в полунощ, ще бъде удължено с още 72 часа, което според СБП е „в отговор на международните, регионалните и местните призиви“. Армията заяви, че се надява, че бунтовниците, както тя нарича СБП, ще се придържат към споразумението, но смята, че те възнамеряват да продължават с атаките.

Най-малко 528 души са загинали, а 4599 са ранени, съобщи министерството на здравеопазването на Судан. ООН също оповести подобен брой загинали, но смята, че реалното число е много по-голямо.

Мнозина се страхуват за живота си, тъй като двамата най-влиятелни мъже в Судан водят война в страната, която от десетилетия е разтърсвана от граждански войни, преврати и икономически трудности.

„Трябва да продължа да работя, особено при тези обстоятелства. Всичко е по-скъпо“, заяви Абделбаги, който притежава бръснарница в Хартум. „Появявам се на работа за два-три часа, след което затварям, защото не е безопасно“, добави той.

Сраженията докараха Судан до гражданска война, провалила подкрепяния от международната общност преход, целящ установяването на демократично правителство, и принудиха десетки хиляди хора да избягат в съседните страни.

Това задълбочи и хуманитарната криза в страната, където една трета от населението е било зависимо от някаква форма на хуманитарна помощ преди избухването на сраженията, заяви Мартин Грифитс, заместник-генерален секретар на ООН, отговарящ за хуманитарните въпроси. „Мащабът и динамиката на случващото се в Судан са безпрецедентни. Изключително обезпокоени сме от отражението на конфликта в кратко-и дългосрочен план върху хората Судан, и върху по-широкия регион“, добави той.

Ръководителят на суданската армия генерал Абдел Фатах ал Бурхан, заяви че никога няма да седне на масата за преговори с началника на Силите за бърза подкрепа (СБП) генерал Мохамед Хамдан Дагало, известен още като Хамети, който на свой ред заяви, че ще разговаря само след като армията прекрати военните действия.

В столицата Хартум военните се сражават със силите на генерал Дагало, които са се укрепили в жилищните райони на града. Досега в сраженията се вижда как по-гъвкавите бойци на СБП се разпръскват из целия град, докато по-добре въоръжената армия на генерал Ал Бурхан се опитва да ги порази главно чрез въздушни удари с безпилотни летателни апарати и изтребители.

Конфликтът накара десетки хиляди хора да избягат извън границите на Судан и предизвика предупреждения, че страната може да се разпадне, като същевременно дестабилизира и без това размирния регион. Военните действия накара и чуждите правителства да се опитат да евакуират своите граждани, отбелязва Ройтерс.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 1 май 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО