На живо девето редовно заседание на ОбС-Елхово »

Курти отсече: Няма да има Република Сръбска в Северно Косово

Публикувано преди 12 месеца  |  Света

Косовският премиер Албин Курти каза в интервю за хърватската новинарска агенция Хина преди новия кръг от диалога за нормализирането на отношенията със Сърбия, че няма да позволи под никаква форма в Северно Косово да бъде формирана Република Сръбска, която е съставната част на Босна, населена предимно със сърби.

На срещата между Курти и сръбския президент Александър Вучич в Брюксел на 2 май ще бъде представен проект за статута на общините в Северно Косово, където живеят предимно сърби, което е ключов момент от преговорите между Белград и Прищина.

Сърбия отказва да признае независимостта на Косово, която някогашната сръбска област обяви през 2008 година. Двете страни водят преговори под егидата на ЕС за нормализиране на отношенията си.

Курти посочи пред Хина в петък на икономически форум в гръцкия град Делфи, че все още не е видял проекта за сръбските общини в Косово. Белград настоява за формирането на Съюз на сръбските общини в северната част на Косово, което е предвидено в Брюкселското споразумение за нормализиране на отношенията от 2013 г. Прищина се опитва да попречи този съюз да получи изпълнителни правомощия, подчертавайки, че не желае нещо като босненската Република Сръбска на своя територия.

Босна е съставена от две полуавтономни части – Република Сръбска, населена предимно с босненски сърби, и мюсюлманско-хърватската Федерация Босна и Херцеговина, където живеят босненски мюсюлмани – бошняци и босненски хървати. Двете съставни части са свързани чрез общи институции на държавно ниво, включително съдебна система, армия, служби за сигурност и данъчна администрация, но същевременно имат собствени правителства, парламенти и полиция.

Предвид настояването на Брюксел аз ще се радвам да видя какъв проект са подготвили, но смятам, че щеше да е по-добре първо да ми го бяха представи в Прищина. Ще се погрижа обаче да се изпълни това, което вече беше договорено на 27 февруари в Брюксел – осъществяването на подходящо ниво на самоуправление на сръбската общност според най-високите европейски и международни стандарти за защита на малцинствата, заяви Курти.

„Но това, което няма да допуснем, е правото на териториална организация и създаването на нещо, което би приличало на Република Сръбска в Босна и Херцеговина. Няма да допуснем сателитна парадържава с разрушителна същност, която да подкопава държавността на Косово“, подчерта той.

Курти отбеляза, че вижда прилики с Русия в отношенията на Сърбия към съседните страни. „Въпреки това нашата страна е нормална демократична страна, която дава индивидуални и други права на своите граждани, но не позволява териториална организация въз основа на етническа принадлежност, защото това е против демокрацията и републиката“, добави Курти, който е косовски премиер от март 2021 г.

Той каза, че служи на всички граждани на Косово, независимо от тяхната етническа принадлежност, социален произход или религиозна принадлежност, и че в Брюксел ще гарантира конституционността и законността на цялата територия на Косово.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 1 май 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО