Франция засилва връзките си с Тайван

Публикувано преди 12 месеца  |  Света

Президентът на Тайван Цай Ин-уен каза, че Тайван е отдаден на ролята си на ключова сила по пътя към глобалното демократично и икономическо развитие и че страната оценява продължаващото подобряване на отношенията с Франция.

Цай направи своето изявление по-рано тази седмица по време на посещение на Ален Ришар, вицепрезидент на френския Сенат и председател на Групата за приятелство с Тайван, в президентския офис в столицата Тайпе. Според президента обменът между Тайван и Франция става все по-сериозен през последните години.

Цай приветства Ришар по време на четвъртото му посещение в Тайван и изрази надежда, че той и останалите членове на делегацията ще опознаят още повече страната.

Тайван и Франция споделят общи ценности, сред които свободата и демокрацията, и са важни икономически и търговски партньори. Цай се възползва от възможността да благодари на външните министри на Г-7 за издаването на комюнике след срещата им през април в Япония, в което се потвърждава значението на мира и стабилността през Тайванския проток и се подкрепя пълноценното международно участие на Тайван.

В своя отговор Ришар каза, че френският парламент има за цел да засили сътрудничеството в областта на взаимното доверие и сигурност и призова френското правителство да съсредоточи вниманието си към Тайван. Ришар спомена и резолюцията, приета от френския Сенат през 2021 г., подкрепяща тайванската международна ангажираност и предостави на Цай копие, подписано от членовете на Групата за приятелство с Тайван.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 1 май 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО