Славчо Велков: Това е терористичен акт срещу Иван Гешев

Публикувано преди 12 месеца  |  България

Полковник Славчо Велков заяви, че случилото се с Иван Гешев би могло да се квалифицира като терористичен акт.

Информацията в момента е изключително оскъдна, за да се правят каквито и да е било изводи. Около това мнение се обединиха експерти по сигурност пред bTV.

Според него извършителите на деянието са „много добре подготвени“. Велков попита и дали това е представлява акт на отмъщение срещу личността на главния прокурор, или е действие срещу сигурността на държавата.

Според експертите кортежът на главния прокурор е бил от два или три автомобила, и не би следвало да има някаква специална охрана по трасето.

“Моето впечатление е, че това е или за сплашване, или някаква имитационна бомба. Осколките трудно биха могли да пробият брониран автомобил, една бомба няма да спре кортежа, каза експертът по сигурността Пламен Василев.

“По-скоро трябва да бъдат изяснени нещата и мисля, че органите, които се занимават с разследването, трябва много внимателно да отговарят на въпроси и да не се изнася излишна информация по случая, каза бившият вътрешен министър Емануил Иванов.

Пред bTV полковник Славчо Велков заяви, че ако се отчетат всички особености, случилото се е напълно възможно да се квалифицира като терористичен акт.

“Мощността на взрива, мястото на изпълнение и вероятната цел – личността, както се твърди на главния прокурор. И евентуално, както се твърди в състава на неговия кортеж или автомобила му са пътували членове на семейството му – може да се направи извод, че това е действие с много висока степен на обществена опасност”, каза Велков.

По думите му става въпрос за сериозна организация и вероятност кортежът да е бил следен.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 1 май 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО