Кой охранява първите мъже в държавата?

Публикувано преди 12 месеца  |  България

Националната служба за охрана (НСО) пази главният прокурор Иван Гешев от 2021 г., след като 46-ото Народно събрание прехвърли Бюрото по защита, което го охраняваше, към Министерството на правосъдието. По закон на главния прокурор в страната се осигурява лична охрана и специализиран транспорт. При необходимост той се охранява и при служебно пътуване в чужбина, припомня „Нова телевизия“.

Протоколът за действие при заплахи е класифицирана информация, отговориха на запитване на NOVA от НСО. Маршрутът на главния прокурор вероятно е бил наблюдаван, но не става ясно как е изтекла информация за това конкретно пътуване. Колко голям е бил риска за охраняваното лице преценява комисия, в която участват шефът на НСО, главният секретар на МВР и председателят на ДАНС. Самият Гешев неколкократно е заявявал, че е получавал заплахи за живота си.

„Автомобилите на НСО се преглеждат преди пътуване и след пътуване. Ако това взривно устройство е сложено встрани на пътя, това означава, че има информация, че главният прокурор ще мине оттам. Има информация за това, когато се доближава кортежа до него и вероятно е задействано по електронен път“, заяви ген. Румен Миланов, бивш шеф на Национална служба „Борба с Организираната Престъпност“ (НСБОН) и НСО.

„При различни степени на застрашеност хората, които ръководят НСО заедно с хора от други служби, определят конкретния начин за защита“, коментира бившият министър на вътрешните работи Емануил Йорданов.

По думите му информацията за охраняваното лице трябва да бъде анализирана и като предпазна мярка дори може да се ограничи предвижването му.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 1 май 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО