Важните новини във ФАКТИ на 01.05.2023 г.

Публикувано преди 11 месеца  |  България

Официално! Бомба срещу кортежа на Иван Гешев

Появиха се първи подробности във връзка с инцидента с кортежа с главния прокурор Иван Гешев.

Сийка Милева за атентата: Главният прокурор Иван Гешев не е давал и няма да дава официално изявления

Говорителката на главния прокурор Сийка Милева даде специално изявление по повод атентата срещу Иван Гешев. Инцидентът е станална пътя София-Самоков. Взривът избухва в този момента, в който автомобилът на Иван Гешев минава покрай него.

Очевидка разкри защо точно до Железница избухна взрива пред колата на Гешев

Автомобилът на Мила Милчева е един от първите, които са били спрени за проверка от полицията след атентата срещу главния прокурор Иван Гешев. От думите ѝ може да стане ясно, защо точно там атентаторите са избрали мястото за своя пъклен план.

Иван Гешев с първи думи след атентата

Всичко е ОК, добре, че смених колите в последния момент. Иначе …добре, че не убиха някой човек! За децата се притеснявам, много се изплашиха.

Експерт: Бомбата срещу главния прокурор е била за сплашване

Това е нещо или за сплашване, или имитационна бомба. Осколките трудно биха могли да пробият бронирания автомобил. Една бомба няма да спре кортежа. Това заяви пред Би Ти Ви Пламен Василев, експерт по сигурността и бивш служител в системата на МВР.

Пламен Павлов за взрива: Кога ще получим отговор за ролята на Гешев и Сие в овладяната от мафията държава

Да ме прости Господ за неверието.

Слави Трифонов: Днес беше извършен атентат срещу главния прокурор Иван Гешев

Днес беше извършен атентат срещу главния прокурор Иван Гешев. Иначе казано, беше направен публичен, демонстративен и арогантен опит за убийство. Още по-отвратителното е, че в колата, заедно с главния прокурор, са пътували жена му и двете му дъщери.

Бомба с 3 кг тротил и осколки срещу Иван Гешев

Наказателното производство, което е образувано по случая, е по Глава 1 от Наказателния кодекс – за терористичен акт. Разследващите търсят детонатори и събират осколките. „До няколко часа ще се знае с голяма точност както видът, така и количеството на взрива. Тези осколки са поставени не само, за да избухнат, но и за да убиват”.

Вижте мястото на взрива, опитал да убие Иван Гешев

bTV разпространи снимки от мястото на взрива, предназначен за главния прокурор Иван Гешев.

ПИК: Вътрешен човек от НСО издал маршрута на Гешев

Вътрешен човек, най-вероятно от Националната служба за охрана, е издал маршрута на главния прокурор Иван Гешев. Това е горещата версия, по която вече работят разследващите атентата срещу обвинител номер едно.

Чествания на Априлското въстание

Панагюрище днес е център на тържествата посветени на 147-ата годишнина от Априлското въстание. Тържествата ще започнат с литийно шествие, което ще пренесе Светините на Април 1876 г., обобщи БНР.

По една Монтана на година изчезва от картата на България

Население от малко под 6 милиона и половина души, въпреки че коефициентът на раждаемост у нас е близък до средния в Европа и въпреки че през 2022 пристигналите в България са три пъти повече от напусналите страната.

Чудо? Сбогом на скъпия дизел в България

Цената на дизела по родните бензиностанции продължава да пада и вече почти настигна тази на бензина. Пропан-бутанът също достигна ново дъно, като се търгува на най-ниските си стойности за последната година.

Корнелия Нинова: Ще се срещна с Бойко Борисов

БСП ще отиде на среща, с която и от двете първи сили в Народното събрание (НС) ги покани. Това обяви лидерът Корнелия Нинова.

След Путин и Румен Радев ще се вози в Mercedes за над 1 милион лева

НСО е финализирала обществената поръчка за 3 луксозни бронирани автомобила, един от които ще бъде предназначен за нуждите на президента Румен Радев. Стойността на автомобила, в който ще се вози държавният глава, е 1 милион и 23 хиляди лева, а той ще бъде на марката Mercedes („Мерцедес“), обобщи в. „Ретро“.

От публичната информация става ясно още, че лимузината ще се произведе по поръчка в Германия. Договорът е подписан между НСО и българските представители на немския автомобилен концерн „Силвър Стар“. От документа, публикуван в интернет, става ясно, че колата ще бъде произведена в рамките на 2023 г. и ще бъде доставена на президента догодина.

Цената ѝ е особено висока най-вече заради изискването да бъде бронирана. На този етап обаче от НСО ще бъдат платени само 30% от сумата като аванс, а останалите 70% ще бъдат доплатени едва когато автомобилът пристигне в България.

От клаузите в договора става ясно, че мерцедесът на Радев ще разполага с най-високата възможна защита в съответствие със световния стандарт VPAM-BRV. Невижданото у нас возило ще има четири сертификата, които ще гарантират, че е защитено и издържа на куршуми, устойчиво е на взривове от покрива, пода и страничните врати.

Мерцедесът ще бъде брониран по немска технология, която удържа на всякакви боеприпаси от различен калибър, както и на гранати. В такива автомобили на немската марка се возеше доскоро и руският президент Владимир Путин, преди да се откаже от мерцедесите и да започне да се придвижва с лимузина руско производство, наречена „Аурус Сенат“.

Другите две коли, поръчани от НСО, ще отговарят на същите критерии и също ще струват по милион и 20 хиляди. Едната от тях ще бъде ползвана от министър-председателя, а втората отново ще служи за сигурното придвижване на други знакови лица от властта, които се нуждаят от протекциите на НСО, като председателите на Народното събрание.

В момента президентът отново се придвижва с брониран мерцедес, който бе закупен през 2016 г. Возилото обаче вече било считано за остаряло и непокриващо критериите за сигурност. Още в края на миналата 2022 г. стана ясно, че НСО имат намерения да подменят 3 ултраскъпи автомобила от автопарка си и обявиха обществена поръчка. Процедурата се проточи близо половин година, докато се спрат на подходящ доставчик и договорът влезе в сила, пише „Ретро“.

Идва голямото мързелуване

През започналия днес месец май има три официални празника – Денят на труда, Гергьовден и Денят на българската просвета и култура.

1 май официално се нарича Ден на труда и международната работническа солидарност и е свързан с работническите движения през XIX век, възникнали като опит за натиск от страна на наетите за повече социални права. Работническото движение се чества именно на 1 май, защото на тази дата през 1886 г. се провежда голяма стачка в САЩ с искане за въвеждане на 8-часов работен ден.

В България празникът се чества официално от 1945 г., а след промените през 1989 г. е запазен като празник и неработен ден.

Свети Георги Победоносец се свързва с добродетели като храброст и смелост. Затова и 6 май – когато Българската православна църква чества светеца, е обявен и за Ден на храбростта и на Българската армия още през 1880 г. По времето на социализма за празник на армията е първо 9 септември, а след това – 23 септември. 6 май е възстановен като Ден на храбростта и празник на армията през 1993 г.

Тази година 6 май е в неработен ден – събота, което значи, че празникът ще бъде компенсиран с друг неработен ден – понеделник, 8 май.

Така или можем да се радваме на два дълги уикенда един след друг, или да си пуснем 4 дни отпуск – от вторник, 2 май, до петък, 5 май, включително, и така да се насладим на цели 10 почивни дни.

Денят на Светите братя Кирил и Методий се чества у нас под някаква форма още от Възраждането, а след доста исторически и идеологически обрати и спорове в момента официалното му название е Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

24 май се пада в сряда и е почивен. 19 май, както и 23 и 25 май, са неучебни, но не и почивни за работещите.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 1 май 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА
Служебен премиер: Румен Радев и списъкът на деветимата Девет са възможностите, от ...
Великобритания прехвърли на украинските въоръжени сили 14 танка Challenger 2. 82-ра въздушно-десантна ...
Френският президент Еманюел Макрон заяви днес, че евентуална покана към руския държавен ...
Ева Падлок е модел и инфлуенсър. Красавицата се занимава активно и със ...
Сексапилната Кристен Харпър отново зарадва спортните фенове с горещи снимки в социалните ...
Кандида (Candida) е род дрожди, който може да причини инфекция при хората, ...
Родилка на 33 години е починала в кърджалийската болница тази сутрин, след ...
НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
На 28 март Православната църква чества паметта на Св. Мъченик Боян – княз ...
През нощта над Западна България облачността отново ще се увеличи и на ...
Граничните власти задържаха дипломатическа кола с петима нелегални мигранти на ГКПП "Капитан ...
Митническите служители на Митнически пункт Лесово задържаха голямо количество от 23 200 ...
На 27.03.2024 год. в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ гр. Елхово ...
Седем кръга преди края на шампионата, юношите на ОФК Елхово (U15) продължават ...
През изминалия уикенд, на 23 и 24 март стотици зрители бяха свидетели ...