На живо девето редовно заседание на ОбС-Елхово »

Добрин Иванов: С този бюджетен дефицит се отлага за неопределено време членството ни в еврозоната

Публикувано преди 12 месеца  |  България

„Причината работодателите да не приемат проектобюджета е заложеният дефицит от 6,4%, който се изразява в 11,9 млрд. лева превишение на разходите над приходите. Това поставя под риск финансовата и макроикономическата стабилност на икономиката”. Това заяви изпълнителният директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Добрин Иванов в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS.

Според него с този бюджетен дефицит се отлага за неопределено време членството на България в еврозоната. „За следващите 2024 и 2025 г. се предвижда прекомерен дефицит – 5,2% и 4,6% от БВП, което ни отдалечава от стратегическата цел и основен приоритет членство в еврозоната”, каза Иванов.

Той предложи няколко непопулярни мерки за подобряване на ситуацията с бюджета на държавата, сред които и замразяване на депутатските заплати. „Населението на България намалява с 800 000 души на 10 години, а администрацията се увеличава“, каза представителят на работодателите.

Относно днешния атентат срещу колата на главния прокурор Иван Гешев, Иванов заяви, че това е атентат спрямо държавността. „Трябва адекватна реакция спрямо службите за сигурност и те да понесат цялата строгост на закона, заяви той. Според Иванов, атентатът срещу главния прокурор е престъпление по наказателния кодекс, което трябва да бъде разследвано, да бъдат открити извършителите и да бъде наказан виновникът. Това не е просто случаен гражданин, това е институция, която защитава интересите на държавата и на цялото общество. Той трябва да разследва в пълен обхват това престъпление”, допълни представителят на работодателите.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 1 май 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО