Кирил Петков няма да присъства в състава на правителството, обсъждано от ПП

Публикувано преди 12 месеца  |  България

Името на Кирил Петков няма да присъства в състава на правителството, което в “Продължаваме промяната” обсъждали и на 1 май, предаде novini.bg.

Новината сподели знаково лице в младата политическа сила, което държеше да уточни, че крачката назад на бившия им премиер не е джентълменски жест към ГЕРБ, а по-скоро знак към “Демократична България” да не предлагат Христо Иванов за министър-председател при получаването на втория мандат. Още от Цветница десни неофициално обмисляли точно бившия правосъден министър за премиер, а анализаторът Гого Лозанов преди дни изрече на глас подобна оферта в интервю за “24 часа” и заплете интригата въпреки признанието си, че така може да направи “мечешка услуга” на лидера на “Да, България”.

Хората на Христо Иванов и Атанас Атанасов не участват в реденето на правителство, на което премиер би трябвало да е академик Николай Денков. Според източници от партиите, партньори на ПП, те искат да имат редовно правителство, но не виждали възможност ГЕРБ да подкрепят, ако в него участват Кирил Петков и Асен Василев.

Факт е било желанието на Петков като вицепремиер в екипа на Денков да поеме спецслужбите и еврофондовете, което силно е напрегнало коалиционните му партньори вдясно.

Затова публичното обяснение щяло да бъде, че Петков като Бойко Борисов прави крачка назад от изпълнителната власт. Неофициалното обаче е, че “Продължаваме промяната” и “Демократична България” са били в тежък конфликт заради амбицията на Петков да отнеме на всяка цена службите от надзора на президента Румен Радев. Особено НСО, която бившият премиер подозира за теча на информация откъм личния му живот.

Асен Василев обаче твърдо ще бъде в екипа на акад. Денков като вицепремиер и финансов министър. Дори преди дни на Бойко Борисов му допаднаха размишленията на Василев за бюджета и установи, че ГЕРБ можело да работи с него. А групата между двете коалиции по бюджета била най-напреднала.

За попълване на останалите министерски постове “Промяната” ще разчита на свои бивши и настоящи депутати, чиито имена не са много популярни за обществото. За енергетиката се говори за Радослав Рибарски, който оглавяваше ресорната комисия в 47-ия парламент, а в миналия бе зам.-председател.

Владимир Табутов пък бил вариант за екологията. В това НС той не успя да влезе от благоевградската листа, а според отчета на коалицията пред Сметната палата той е дарил 100 хил. лв. за предизборната кампания. Миналата седмица за екологията се спрягаше лидерът на “Зелено движение” Владислав Панев – една от трите партии в ДБ.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 2 май 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО