Посрещаме във Варна българския полярен кораб след първата му експедиция до Антарктида

Публикувано преди 11 месеца  |  България

Президентът Румен Радев ще участва в официалната церемония по посрещането на военния научноизследователски кораб „Св. Св. Кирил и Методий“ от състава на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ след неговата първа експедиция до Антарктида, съобщиха от прессекретариата на държавния глава, цитирани от dariknews.bg. Събитието ще се проведе на 2 май, вторник, от 10.00 часа, във Варна.

Тържественото събитие ознаменува завръщането на първия български военен научноизследователски кораб след успешно приключената 31-а антарктическа експедиция на родните полярници до българската изследователска база „Св. Климент Охридски“ на остров Ливингстън, Южни Шетландски острови.

Церемонията ще се проведе на Морска гара – Варна и в нея ще участват министърът на отбраната Димитър Стоянов, министърът на образованието и науката Сашо Пенов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

През 2021 г. Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ заедно с Българския антарктически институт и Софийския университет „Св. Климент Охридски“ придобиха научноизследователски кораб. Главната цел на плавателния съд е да осигурява транспорта за българските полярни мисии до Антарктида и да участва в научноизследователските дейности от Националната програма за полярни изследвания. След учредяване на консорциум между трите институции и фактическото придобиване на кораба, той влезе в състава на ВВМУ.

На 27 юли 2021 г. на официална церемония във Варна корабът получи името „Св. Св. Кирил и Методий“. Негова кръстница е номинираната за „Оскар“ българска актриса Мария Бакалова. Извършен бе и тържествен акт по издигане на военноморския флаг, с което научноизследователският кораб получи бордови номер 421 и официално стана част от състава на Морско училище. Така България за първи път в своята история се сдоби с военен научноизследователски кораб.

Стартът на първата полярна мисия на НИК 421 бе планиран за 2022 г. Преди началото ѝ се извърши мащабен ремонт и модернизация на кораба в „Булярд – Корабостроителна индустрия“. След приключването на ремонтиране, дооборудване и подготовка на екипажа, на 27 декември 2022 г. „Св. Св. Кирил и Методий“ отплава от Морска гара – Варна, с което започна 31-ата българска антарктическа експедиция до полярната база „Св. Климент Охридски“ на остров Ливингстън, Южни Шетландски острови. Корабът бе натоварен със строителни материали и оборудване, които бяха необходими за изграждането на лаборатория, като част от българската база.

След 10-дневен преход „Св. Св. Кирил и Методий“ пусна котва в испанското пристанище Картахена, където презареди с гориво и храна. Последва 30-дневно плаване през Атлантическия океан и на 4 февруари 2023 г. НИК 421 влезе в пристанището в Мар дел Плата, Аржентина. Там на борда се качиха екипът полярници, изследователи и логистици.
От Аржентина започна и последният преход преди крайната точка на мисията – българската база на остров Ливингстън, по време на който „Св. Св. Кирил и Методий“ премина успешно протока Дрейк – най-бурното място на Земята. В 49-ия ден от плаването си първият български военен научноизследователски кораб достигна своята дестинация – антарктическата база „Св. Климент Охридски“. Още с пристигането там бе извършена нощна операция по разтоварването на материали и оборудване. Първата група полярници – логистиците, слязоха успешно на брега на остров Ливингстън.

Изследователските и строителните дейности на родните полярници продължиха 24 дни. На 6 март 2023 г. корабът „Св. св. Кирил и Методий“ отплава от Антарктида и пое по обратния път.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 2 май 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА
Столичният общински съвет прие бюджета на София. Общият бюджет на София е ...
Няма да бъде далновидно БНБ да се въвлече в политическия процес. Това ...
Руският президент Владимир Путин заяви, че няма планове да атакува страни от ...
Президентът на Украйна Володимир Зеленски смени ненадейно шефовете на Съвета за национална ...
Григор Димитров има 18 победи и само 4 загуби към момента през ...
Турският Гьозтепе на Станимир Стоилов се намира на второ място в Европа ...
Родилка на 33 години е починала в кърджалийската болница тази сутрин, след ...
Д-р Боряна Георгиева-Стенева завършва медицина в Медицински университет – София през 2017 ...
НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
На 28 март Православната църква чества паметта на Св. Мъченик Боян – княз ...
През нощта над Западна България облачността отново ще се увеличи и на ...
Митническите служители на Митнически пункт Лесово задържаха голямо количество от 23 200 ...
В специализираната полицейска операция за противодействие на конвенционалната престъпност са участвали  служители на ...
Седем кръга преди края на шампионата, юношите на ОФК Елхово (U15) продължават ...
През изминалия уикенд, на 23 и 24 март стотици зрители бяха свидетели ...