Керемедчиев: Инцидентът с Гешев е поредният пирон в ковчега на нашето желание да влезем в еврозоната и Шенген

Публикувано преди 12 месеца  |  България

Струва ми се, че инцидента срещу Гешев е по-скоро с цел сплашване. Това е лош сигнал, не ни помага външнополитически. Това е поредният пирон в ковчега на нашето желание да влезем в еврозоната и Шенген. Това заяви бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев за „Твоят ден“.
Основната критика на Австрия и Нидерландия е борбата с организираната престъпност и корупцията и върховенството на закона. Най-бързо растящата престъпна организация е каналджийството, а борбата срещу нея е на ниско ниво – хващат се изпълнители, а не организатори“, посочи той.

Относно ситуацията в Украйна дипломатът отбеляза, че ако руската армия превземе Бахмут, Путин ще види, че хората му имат възможност да напредват. „Ако украинците защитят такъв голям град, ще им помогне да удържат руските сили и да подготвят контранастъпление. Техниката, която идва в помощ на Украйна все още не е доставена докрай, а обучението им също тече. На река Днепър Русия е изградила три вала на отбранителни съоръжения. Крим е най-трудно постижима цел за освобождение, по-скоро Донецк и Луганск са по-възможни. Способностите на двете армии са близки, ще има все повече ранени“, коментира той. И допълни, че Турция ще има сериозна роля в регулирането на конфликта в Украйна.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 2 май 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО